Duurzame fles

Empack Magazine – Duurzame dorstlesser?

Columnist: Rob van Wezel, student Food Innovations aan HAS Hogeschool 

Je staat op een warme zomermiddag voor het waterschap in de supermarkt, maar welke verpakking moet je nu kiezen? Het goedkope multipack op de onderste plank, een pak, het flesje voorzien van een surprise ei, een blikje of toch die luxe glazen fles. Ik, als duurzame food innovator, pak natuurlijk de Dopper uit mijn tas en vul deze onder de tap voor de supermarkt. Maar maken we het iedereen nu niet moeilijk om een bewuste keuze te maken?

Tijdens de afgelopen twee jaar van de opleiding food innovation aan de HAS green academy (voorgaand HAS Hogeschool) kreeg ik de kans mij te specialiseren in food packaging. Hier kregen wij lessen over o.a. innovatieprocessen, verpakkingsmachines, materialen, logistiek etc. Bij de lessen over duurzaamheid kwamen de welbekende re-use, re-duce, re-cycle aan bod, de basis voor het ontwikkelen van een duurzame verpakking.

Binnen het waterschap spelen verpakkingen een belangrijke rol om het product te onderscheiden van de rest. De keuze voor een pak bestaande uit 6 lagen PE, aluminium en karton snap ik echter niet vanuit een duurzaam perspectief. Deze pakken zijn bestempeld als redelijk recyclebaar en zullen na recycling nooit opnieuw als dezelfde verpakking in het schap staan. Staat het onderscheidend vermogen dan zoveel hoger in het vaandel dan de duurzaamheid?

De kleine waterflesjes gemaakt van (r)PET lijken een betere keuze. Tijdens mijn bijbaantje als vakkenvuller bij de super zag ik dagelijks over de 40 multipacks verdwijnen. Elk bestaande uit 12x 33cl water in PET flesjes gebundeld in krimpfolie, ik was altijd erg benieuwd waar al dit materiaal zou beëindigen. Gelukkig wordt er sinds vorig jaar gestimuleerd op het recyclen van deze flesjes door het invoeren van statiegeld.

Maar het kan ook anders. Neem bijvoorbeeld de innovatieve Bottle Up fles, geïnspireerd door irritatie aan de vervuilde Amsterdamse grachten. Deze flessen bestaan uit plantaardig kunststof en zijn ontworpen om meermalig gebruikt te worden. Hiernaast worden er bij elke verkoop stichtingen ondersteund die staan voor beter drinkwater in derde wereld landen. Ook de flessen van Join The Pipe zijn hier een voorbeeld van. Dat beide bedrijven uit Nederland komen is natuurlijk geen verassing, Nederlands drinkwater behoort immers tot de top van de wereld.

Nu de duurzaamheid van verpakkingen steeds relevanter wordt hoop ik dat we niet om oplossingen heen gaan draaien zoals bij de water verpakkingen. Wanneer we niet afwachten maar samenwerken en op zoek gaan naar innovatieve oplossingen kunnen we een heel eind komen en het makkelijker maken om een duurzame keuze te maken. Vergeet hierbij natuurlijk niet te drinken uit een herbruikbare waterfles.

Deze maandelijkse column is een samenwerking tussen Easyfairs en de VNV (Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen). De VNV is de Nederlandse vereniging van experts op het gebied van verpakking en verpakken (www.verpakkingskundigen.nl).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top