Kenniscentrum - Verpakkingen

Verpakkingen

Een eerste indruk maak je maar een keer. En die indruk start bij de verpakking. Verpakkingen zijn er in allerlei soorten en maten. Bij Empack maken we grotendeels onderscheid in een tweetal verpakkingsuniversums. Enerzijds zijn consumentenverpakkingen de typische merkverpakkingen die je in supermarkten aantreft. Dozen, flessen, dienbladen, buizen, zakken, kuipen, blikjes, zakjes, spuitbussen et cetera. Maar totdat deze producten in de winkelschappen komen, worden ze verpakt in industriële verpakkingen, dan wel in golfkartonnen dozen, op pallets gewikkeld, of als bulkproducten in kisten, zakken of drums.

Als er één industrie is die continu wordt uitgedaagd, dan is het die van verpakkingen. De trends volgen zich in rap tempo op. Door veranderende regelgeving, nieuwe technieken, hevige concurrentie in het schap en een steeds kritischer wordende consument gaan de ontwikkelingen razendsnel. Vraagstukken die we tijdens Empack aan de haak stellen zijn bijvoorbeeld:

Empack-Column-dreft-VNV
Algemeen

Een druppel teveel?

Vanwege een keukenverbouwing hadden we enkele weken geen vaatwasser thuis en was het weer ouderwets met de hand afwassen. Omdat het afwasmiddel erdoorheen vloog, werd het tijd om een nieuwe fles in huis te halen en zo ontdekte ik de nieuwe Dreft verpakking met anti-lek technologie. Aangezien ik voor mijn werk dagelijks verpakkingen uit elkaar haal en deze tot in detail onderzoek, werd mijn nieuwsgierigheid natuurlijk geprikkeld. Een interessante verpakking om eens onder de loep te nemen voor deze column.

Lees verder »
Afvalfonds verpakkingen
Algemeen

Onderzoek door Afvalfonds Verpakkingen gericht op verbetering inzameling van statiegeldflesjes en -blikjes

In 2022 werd maar liefst 58% van de kleine plastic statiegeldflesjes ingeleverd, een positieve verandering in consumentengedrag binnen anderhalf jaar sinds de introductie van statiegeld op deze flesjes op 1 juli 2021. Een applaus voor de consument! Ondanks dit succes is er ruimte voor verbetering in de inzameling. Lees meer in dit artikel.

Lees verder »
  • Wat gebeurt er op beleidsniveau rondom verpakken in zowel Nederland, Europa als wereldwijd?
  • Waar moet je bij de optimalisatie van jouw verpakkingsproces rekening mee houden op de korte, maar zeker ook lange termijn?
  • Wat zijn de mogelijkheden en trends in herbruikbare verpakkingen?
  • Wat zijn de randvoorwaarden om tot een duurzame herbruikbare verpakking te komen?
  • Welke rol speelt COVID-19 in het economische klimaat? En leidt dit tot stagnatie van duurzame ontwikkelingen?

Innovatiegids verpakkingsindustrie

Ontdek de nabije toekomst van verpakkingen in deze Innovatiegids. We delen interessante trends op het gebied van design, duurzaamheid, techniek en meer. Klik per trend door naar uitgebreidere artikelen voor meer inzichten. Blijf vooroplopen in de branche en laat je inspireren!

Lees verder »

Interview met United Packaging Forest tijdens Empack 2023

Tijdens Empack 2023 was het bijzondere initiatief United Packaging Forest terug te vinden op de beursvloer in Den Bosch. Wij spraken hier met Kees Kok, Marketing Manager bij Berlin Packaging en Project Manager van United Packaging Forest, over dit initiatief en het ontstaan ervan.

Lees verder »
Scroll naar top