Kenniscentrum - Verpakkingsmaterialen

Verpakkingsmaterialen

Verpakkingen zijn het zorgenkindje in de wereld van duurzaamheid. De alsmaar groeiende vraag naar consumptiegoederen heeft in het afgelopen decennium voor een ongekende groei van de verpakkingsindustrie gezorgd. De milieuschade door afval van plastic weggooiverpakkingen (‘single use’) is enorm geworden en de industrie en maatschappij zijn op zoek naar oplossingen. Hierdoor komen we steeds meer tot het besef dat we efficiënt moeten omgaan met onze schaarse middelen en materialen ten aanzien van het milieu en onszelf.

Bij de keuze voor een bepaald materiaal zijn een aantal factoren van groot belang. Zo is het verschil in de ecologische voetafdruk tussen de materialen een belangrijke graadmeter. Daarnaast zijn zaken als voedselverspilling door het breken van verpakking, de invloed van de verpakking op houdbaarheid, de transport emissies door verschil in gewicht en het energieverbruik voor het recycleproces van belang. Alleen door al deze factoren mee te nemen kan een eerlijk oordeel geveld over de maatschappelijke kosten van de materiaalkeuze. Dat betekent dat alle schakels van de productieketen en de levenscyclus van het product moeten worden meegenomen.

  • Wanneer mag minimalisatie van materiaalverbruik afwegen tegenover kwaliteit?
  • Hoe maken bedrijven de afweging tussen het ‘groen’ inkopen van verpakkingsmaterialen en de daadwerkelijke CO2 reductie die recyclede verpakkingsmaterialen realiseren benaderen?
  • Wat is belangrijker, de duurzaamheid van de gehele productieketen of de duurzaamheid van het materiaal zelf?
  • Zijn biologische alternatieven voor kunststof de oplossing?
  • Hoe kan het dat wanneer de olieprijs laag is, virgin kunststof wordt geprefereerd boven gerecycled?

LOGO PARTNER

LOGO PARTNER

LOGO PARTNER

Scroll naar top