Kenniscentrum - Verpakkingsmaterialen

Verpakkingsmaterialen

Verpakkingen zijn het zorgenkindje in de wereld van duurzaamheid. De alsmaar groeiende vraag naar consumptiegoederen heeft in het afgelopen decennium voor een ongekende groei van de verpakkingsindustrie gezorgd. De milieuschade door afval van plastic weggooiverpakkingen (‘single use’) is enorm geworden en de industrie en maatschappij zijn op zoek naar oplossingen. Hierdoor komen we steeds meer tot het besef dat we efficiënt moeten omgaan met onze schaarse middelen en materialen ten aanzien van het milieu en onszelf.

Bij de keuze voor een bepaald materiaal zijn een aantal factoren van groot belang. Zo is het verschil in de ecologische voetafdruk tussen de materialen een belangrijke graadmeter. Daarnaast zijn zaken als voedselverspilling door het breken van verpakking, de invloed van de verpakking op houdbaarheid, de transport emissies door verschil in gewicht en het energieverbruik voor het recycleproces van belang. Alleen door al deze factoren mee te nemen kan een eerlijk oordeel geveld over de maatschappelijke kosten van de materiaalkeuze. Dat betekent dat alle schakels van de productieketen en de levenscyclus van het product moeten worden meegenomen.

Schrijf je nu in voor Empack 2023!

Vanaf nu is het mogelijk om je online in te schrijven voor Empack 2023 op 5 & 6 april 2023 in Brabanthallen Den Bosch.
Registreer je hieronder gratis voor de grootste verpakkingsbeurs van de Benelux.

  • Wanneer mag minimalisatie van materiaalverbruik afwegen tegenover kwaliteit?
  • Hoe maken bedrijven de afweging tussen het ‘groen’ inkopen van verpakkingsmaterialen en de daadwerkelijke CO2 reductie die recyclede verpakkingsmaterialen realiseren benaderen?
  • Wat is belangrijker, de duurzaamheid van de gehele productieketen of de duurzaamheid van het materiaal zelf?
  • Zijn biologische alternatieven voor kunststof de oplossing?
  • Hoe kan het dat wanneer de olieprijs laag is, virgin kunststof wordt geprefereerd boven gerecycled?

Tray to tray rPET

FINALIST Tray to tray rPET by Hordijk Verpakkingen Following the PET bottle-to-bottle trail, the tray-to-tray world is also making progress in (semi) closed loop material recycling

Lees verder »

Tray to tray rPET

FINALIST Tray to tray rPET by Hordijk Verpakkingen Following the PET bottle-to-bottle trail, the tray-to-tray world is also making progress in (semi) closed loop material recycling

Lees verder »

LOGO PARTNER

LOGO PARTNER

LOGO PARTNER

Scroll naar top

Registreer je nu voor Empack Den Bosch 2023

Bezoek jij op 5 & 6 april 2023 het #1 jaarlijkse ontmoetingsmoment voor de hele Nederlandse verpakkingscommunity? Beleef de verpakkingsmachines en -technologieën van dichtbij, spreek al je vakgenoten en ben in één keer weer helemaal op de hoogte van alle ontwikkelingen uit de markt.

Registreer je nu gratis voor de grootste verpakkingsbeurs van de Benelux.