Kenniscentrum - Consumentenverpakkingen

Consumentenverpakkingen

Dat verpakkingen een belangrijke rol spelen in het aankoopproces van de consument is niets nieuws. Uiterlijk (design) en functionaliteit zijn hierbij van essentieel belang, net zoals duurzaamheid. In het (online) schap is het een uitdaging om extra waarde toe te voegen aan je product. Een product moet een verantwoord verhaal overbrengen en tegelijkertijd verleidelijk zijn. Wat triggert jouw consument en hoe vertaal je dat naar de verpakking? Hoe weet jij het brein te prikkelen door jouw product op unieke wijze te presenteren? En wat is de rol van design en duurzaamheid hierin?

Wij Nederlanders openen namelijk per dag gemiddeld 7 verpakkingen. Aangezien dit goed is voor 20% van het totale Nederlandse afval, brengt het duurzaamheidsvraagstukken met zich mee. Het gaat vaak over het reduceren van verpakkingsmateriaal, maar wist je dat de milieu-impact in de food sector vele malen groter is bij ‘underpackaging‘ dan bij ‘overpackaging‘? De problematiek van duurzame verpakkingen lijkt veelal terug te komen in het recycling proces. Hoe ziet dit er in de toekomst uit? Welke nieuwe duurzame materialen kun je op korte termijn verwachten?

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van consumentenverpakkingen.

consumentenverpakkingen
Empack-Column-dreft-VNV
Algemeen

Een druppel teveel?

Vanwege een keukenverbouwing hadden we enkele weken geen vaatwasser thuis en was het weer ouderwets met de hand afwassen. Omdat het afwasmiddel erdoorheen vloog, werd het tijd om een nieuwe fles in huis te halen en zo ontdekte ik de nieuwe Dreft verpakking met anti-lek technologie. Aangezien ik voor mijn werk dagelijks verpakkingen uit elkaar haal en deze tot in detail onderzoek, werd mijn nieuwsgierigheid natuurlijk geprikkeld. Een interessante verpakking om eens onder de loep te nemen voor deze column.

Lees verder »
Afvalfonds verpakkingen
Algemeen

Onderzoek door Afvalfonds Verpakkingen gericht op verbetering inzameling van statiegeldflesjes en -blikjes

In 2022 werd maar liefst 58% van de kleine plastic statiegeldflesjes ingeleverd, een positieve verandering in consumentengedrag binnen anderhalf jaar sinds de introductie van statiegeld op deze flesjes op 1 juli 2021. Een applaus voor de consument! Ondanks dit succes is er ruimte voor verbetering in de inzameling. Lees meer in dit artikel.

Lees verder »
Scroll naar top