voedsel afval

Verpakkingsberg vs voedselberg

Columnist: Wim Kruikemeijer van WKPACK

Elke zichzelf respecterende verpakkingstechnoloog is tegenwoordig bezig met duurzaam verpakken en daar zijn goede redenen voor. Maar wat betekent dit voor de voedsel-afvalberg?

Het lijkt erop dat we het paard achter de wagen spannen als we bijvoorbeeld overstappen naar mono materialen met minder goede barrière-eigenschappen en een bijbehorende kortere T.H.T. Dat de houdbaarheid lijdt onder marketingdoelstellingen (kijk óns eens groen zijn!) wordt soms voor
lief genomen. Gevolg: nóg meer voedselverspilling door de groep die nu al het meeste verspilt; huishoudens. 

Realiseer je dat meer dan de helft van de consumenten niet de juiste betekenis kent van de T.H.T. (Tenminste Houdbaar Tot) en de T.G.T. (Te Gebruiken Tot) datum. Van producten met een T.G.T. datum kun je ècht goed ziek worden omdat ze bacteriologisch bedorven kunnen zijn na die datum. Denk aan filet americain, voorgesneden groenten en verse vis. Een T.H.T. datum is een indicatieve datum waarbij de consument het product kan proeven en ruiken om te beoordelen of het nog eetbaar is of toch weggegooid moet worden. 

voedsel afval

Een optimale houdbaarheid

In dat kader vind ik dat bijvoorbeeld Arla een positief gebaar maakt door te spreken over ‘Often Good After’ op hun verpakkingen. Het maakt consumenten bewust dat zij niet klakkeloos een product hoeven weg te gooien als de ‘uiterste houdbaarheidsdatum’ is verstreken, laat ze zélf nadenken en bewust worden van hun eigen gedrag: ‘Moet ik dit product echt weggooien, of is het nog prima te eten?’. Het ‘Best Before, Often Good After’ label is het resultaat van een samenwerking tussen het Deense Too Good To Go en een aantal grote voedselproducenten zoals Unilever, Carslberg en Arla en werd in 2019 geïntroduceerd. Deze merken hebben de uitgebreidere tekst eerst op hun nieuwe introducties en redesigns van producten in de Nordics geplaatst. Inmiddels zien we deze nu ook op de Nederlandse producten verschijnen. We gaan het hopelijk in onze schappen zien bij andere merken.

Moeten we daarom maar alles bij het oude laten als we het hebben over de samenstelling van onze verpakkingen? Nee, natuurlijk niet! Als de afvalverwerkers meewerken (…), dan heeft bijvoorbeeld de toepassing van bijvoorbeeld mono materialen zeker zin. Maar laten we één van de belangrijkste
doelen van ‘de verpakking’ in het oog houden: het verkrijgen van een optimale houdbaarheid.

Deze maandelijkse column is een samenwerking tussen Easyfairs en de VNV (Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen). De VNV is de Nederlandse vereniging van experts op het gebied van verpakking en verpakken (www.verpakkingskundigen.nl).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je nu in voor Empack 2023!

Vanaf nu is het mogelijk om je online in te schrijven voor Empack 2023 op 5 & 6 april 2023 in Brabanthallen Den Bosch.
Registreer je hieronder gratis voor de grootste verpakkingsbeurs van de Benelux.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom Empack? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top

Registreer je nu voor Empack Den Bosch 2023

Bezoek jij op 5 & 6 april 2023 het #1 jaarlijkse ontmoetingsmoment voor de hele Nederlandse verpakkingscommunity? Beleef de verpakkingsmachines en -technologieën van dichtbij, spreek al je vakgenoten en ben in één keer weer helemaal op de hoogte van alle ontwikkelingen uit de markt.

Registreer je nu gratis voor de grootste verpakkingsbeurs van de Benelux.