Kickstart

Frisse start van je beursbezoek

De verpakkingsindustrie staat niet stil. Meer dan ooit werkt iedereen aan duurzamere oplossingen. Nu is hét moment om over te gaan tot actie. In het nieuws worden volop allerlei duurzame initiatieven gedeeld. Om je als verpakkingsprofessional mee te nemen in oplossingen van vandaag én morgen zijn er twee verrassende kickstarts gepland op 5 & 6 april 2023 voor zowel bezoekers van Empack als Packaging Innovations.

Woensdag 5 april | 10:00 - 11:00 uur

Met twee materialen meten

Steeds vaker zie je dat er voor verpakkingen van kunststof wordt gekeken naar alternatieven van papier en karton. Maar is dit wel een juiste beweging? Is de perceptie over beide materialen wel gelijk aan de realiteit? En wanneer passen we het goed toe, of fout?

Kijkend naar de eigenschappen van beide materialen dan vergelijken we appels met peren. Oftewel, meten we met twee maten.

Tijdens de kickstart van 5 april hebben we juist met twee materialen gemeten. Onder leiding van moderator Lucy van Keulen werd er een ronde tafel discussie gevoerd over de inzet van kunststof en karton in verpakkingen.

Ulphard Thoden van Velzen, Senior Scientist Recycling deelde zijn kennis over het recyclen van verpakkingen. Rob Verhagen van de Opackgroup was aanwezig om de aspecten van kunststof te belichten. Wanneer zet je wat in? Om het onderwerp veelzijdig te benaderen was Tom Ligthart namens TNO aanwezig om zijn kennis over de LCA’s van beide materialen te delen. Ten slotte was Sanne Westra van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitgenodigd om de visie vanuit de overheid toe te lichten. Kortom, een interessant gesprek over meten met twee materialen. 

Dit rondetafelgesprek als kick-off van de Empack 2023 werd verzorgd door de activiteitencommissie van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen.

Bekijk hier de kickstart. 

Kickstart foto spreker

Lucy van Keulen

Moderator

spreker kickstart

Tom Ligthart

TNO

Ulphard Thoden van Velzen

Senior Scientist Recycling

kickstart foto spreker

Sanne Westra

Senior Beleidsmedewerker Circulaire Economie bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

kickstart foto spreker

Rob Verhagen

Sustainability Director van Oerlemans Packaging Group

Donderdag 6 april | 10:00 - 11:00 uur

Wie leidt systeem veranderingen in verpakkingen: consument of brandowner?

Elk onderdeel van de verpakkingsketen moet drastisch veranderen om de duurzaamheidsdoelstellingen te kunnen halen. Er moet een systeem verandering komen, want doorgaan op de huidige weg gaat te langzaam. Hoe bereiken we dit?

De overheid legt strengere regels op ten aanzien van consumenten verpakkingen. De markt vraagt om meer tijd, om daaraan te kunnen voldoen. De regels roepen bovendien veel vragen op, doordat ze niet eenduidig zijn. Daarnaast zeggen consumenten in onderzoeken minder verpakkingen te willen. Maar als ze die mogelijkheid geboden wordt, blijken ze toch hun gedrag nauwelijks aan te passen.

Diverse spelers in de verpakkingsketen gingen in discussie en keken vanuit meerdere perspectieven naar de toekomst van consumenten verpakkingen.

Onderwerpen die aan bod kwamen:

  • Hoe gaan consumenten verpakkingen veranderen? Wordt het re-use, refuse, recycle of rethink?
  • Laat de consument zich leiden door marketing, of dwingt hij met zijn keuzes de markt tot verandering?
  • Stuurt de overheid de markt met regels, of stuurt de markt de overheid door zelf te innoveren?
Bekijk hier de kickstart.
Kickstart foto spreker

Lucy van Keulen

Moderator

kickstart foto spreker

Rolf van Sprang

Senior Packaging Expert bij KIDV

spreker

Joanna Olszanska

Oprichter van YoYo.BoostReuse

Kickstart foto spreker

Diede Vendrig

Team Lead Behavior bij Unravel Behavior

 

Kickstart foto spreker

Rik Hennink

CEO van Hordijk Verpakkingen

Scroll naar top