Nieuws

Let’s act together – United Packaging Forest

Verpakkingen zorgen voor minder voedselverspilling en maken efficiënt transport van producten mogelijk. Tegelijkertijd moeten we ervoor waken dat onze verpakkingen niet in het milieu terechtkomen. Ook verliezen we jaarlijks ruim 10 miljard bomen, en de consequenties daarvan zijn niet mals. Om die reden werkt Empack samen met United Packaging Forest. “Door de aanplanting van bomen compenseren we gezamenlijk de CO2 uitstoot van de hele productieketen. Onder het motto: ‘Iedere boom is er een’, willen we met zoveel mogelijk bedrijven in de keten echt het verschil maken. Iedere deelnemer, van individu tot groot bedrijf, is welkom om dit initiatief te steunen.”

In 2019 startte Berry | PET Power een nieuw initiatief: United Packaging Forest. Een project waarin ze geld doneert voor de aanplant van bomen én andere bedrijven in de verpakkingssector vraagt om hetzelfde te doen. Zonder commercieel doel. “Toen we lazen dat er jaarlijks tien miljard bomen wereldwijd worden gekapt, beseften we dat we moesten samenwerken om iets wezenlijks bij te dragen aan dit grote probleem”, vertelt Kees, die het project leidt. “Samen kunnen we veel meer bereiken.”

Samenwerking met Trees for All

De bedrijven die willen bijdragen aan het United Packaging Forest, kunnen hiervoor kiezen uit verschillende boompakketten. Zo bepalen zij zelf wat hun inleg wordt. De partij die de bossen daadwerkelijk aanplant? Trees for All, natuurlijk. “We hebben meerdere initiatieven met elkaar vergeleken, maar Trees for All sprong eruit”, zegt Kees. “Het mooie aan hun aanpak is dat het weliswaar draait om de bomen, maar dat ze ook een businessmodel creëren voor de lokale bevolking. Die verzorgen en onderhouden het bos en krijgen daar een salaris voor. De donaties van ons project gaan op dit moment naar twee plekken: het Kibale National Park in Oeganda en naar verschillende bosprojecten in Nederland, waaronder het Bieslandse Bos.”

Samenwerking met Empack

Kees ging de boer op met het project. En zijn boodschap sloeg aan: partners in de branche reageerden enthousiast op het idee achter United Packaging Forest. De teller staat inmiddels op 22 deelnemende bedrijven. “Éen van onze grootste klanten, cosmeticabedrijf Naos uit Frankrijk, deed gelijk mee met twaalfhonderd bomen. En de bedrijven die dicht bij ons staan, zoals de leveranciers, sloten zich ook al gauw aan. Daarnaast kregen we een centrale plek toegewezen op Empack, de grootste verpakkingsbeurs van Nederland. Een grote eer! Helaas ging dat door corona niet door, maar onze deelname staat vast voor de eerstvolgende editie.”

Onafhankelijk karakter

Hoe weet Kees de andere spelers in de branche te overtuigen? “Wij hebben een goede naam in de branche en staan bekend als innovatief bedrijf”, zegt Kees. “Je hebt maar één kartrekker nodig om een beweging te starten, en die rol neem ik graag op me. Bedrijven kunnen relatief simpel aansluiten bij een goed uitgedacht, groter plan.” Een ander belangrijk argument: het project staat los van Berry | PET Power. En dat onafhankelijke karakter is erg belangrijk, stelt Kees. “We willen dat deelnemende bedrijven volop kunnen publiceren over hun rol in United Packaging Forest zonder ons bedrijf te hoeven noemen.”

Een boom met thermometer

Een charmant extraatje: deelnemende bedrijven kunnen voor op hun kantoor een boom van foam bestellen, met een beschrijfbare thermometer. “Ik informeer de bedrijven wanneer we er een nieuwe partner bij hebben. Dan laten we allemaal de thermometer oplopen en updaten we het bomenaantal op het bord in de boom”, vertelt Kees. “Zo is het project zichtbaar voor alle collega’s in je bedrijf en houd je iedereen op een grappige manier betrokken.” In coronatijd stond dit vrijwel stil, Kees hoopt het dit jaar snel weer op te pakken.

De toekomst van UPF

De initiatiefnemers hopen op een forse groei van United Packaging Forest, na corona. “We moedigen onze partners aan om ook hún leveranciers en klanten uit te nodigen om zich bij ons aan te sluiten. Zo breidt het project zich als een olievlek steeds verder uit. Het zou geweldig zijn als onze gesponsorde bossen straks een significante bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering!”

Bron tekst: Trees for All

Wilt u ook partner worden van het UPF project?

Wil je ook bijdragen aan een groene en gezonde aarde, neem dan vrijblijvend contact op met de project manager Kees Kok (kk@petpower.eu) of bezoek de website: www.unitedpackagingforest.com

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Scroll naar top