nIEUWS

fabriek

Nieuwe methode verbetert productie en verhoogt machinebeschikbaarheid

Een University of Jordan studie, gepubliceerd in Management Systems in Production Engineering, beschrijft een methode die helpt om fouten, verspilling en technische problemen in fabrieken aan te pakken. Door deze aanpak toe te passen in een verpakkingsbedrijf, steeg de beschikbaarheid van machines met 11,85%. De methode maakt productie slimmer, sneller en van betere kwaliteit.

In deze studie werd een productielijn voor voedselverpakkingen van karton onderzocht, met als doel het verbeteren van efficiëntie, het verminderen van verspilling en het verhogen van klanttevredenheid. De onderzoekers introduceerden het WCFM-raamwerk (Waste, Technical Characteristics, and Root Causes of Failure Modes), een methode die Lean en Six Sigma combineert om productieprocessen toekomstbestendig te maken.

Centraal in deze aanpak staan drie kerncomponenten:

  • Identificatie en eliminatie van verspilling (de 8 vormen volgens Lean)
  • Optimalisatie van technische producteigenschappen
  • Analyse van grondoorzaken van faalwijzen (met o.a. FMEA en Root Cause Analysis)

Het WCFM-raamwerk werd toegepast binnen een internationale voedselverpakkingsfabriek en resulteerde in een toename van 11,85% in machinebeschikbaarheid — een significante verbetering in operationele prestaties.

De studie biedt een duidelijke structuur om verbetermaatregelen te prioriteren op basis van impact, wat bedrijven helpt om gericht knelpunten aan te pakken. Concrete verbeteracties zoals:

  • Total Productive Maintenance (TPM)
  • Aanpassing van leverancierscriteria
  • Automatisch inktsysteem
  • Verbeterde samenwerking tussen afdelingen droegen aantoonbaar bij aan efficiëntere productie en hogere betrouwbaarheid.
 

Een belangrijke innovatie van dit onderzoek is de manier waarop de drie elementen — verspilling, technische kenmerken en faaloorzaken — onderling verbonden zijn via een gestandaardiseerd analysemodel. Hierdoor kunnen bedrijven eenvoudiger bepalen waar interventie het meeste oplevert.

Daarnaast bewijst het WCFM-raamwerk zijn schaalbaarheid en flexibiliteit, onder andere door het invoeren van flexibele personeelsstrategieën. Hiermee kunnen bedrijven ook op het gebied van HR efficiënter en veerkrachtiger opereren.

Conclusie

Het WCFM-model biedt verpakkingsproducenten een krachtig en toepasbaar raamwerk om structureel te verbeteren. Door de combinatie van data-analyse, procesinzicht en klantgerichte prioritering, helpt het organisaties om te voldoen aan en zelfs te overtreffen eisen op het gebied van kwaliteit, betrouwbaarheid, klanttevredenheid en operationele uitmuntendheid.

 

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om de grootste verpakkingsbeurs van de Benelux bezoeken? Klik hieronder om je te registreren voor Empack Den Bosch op 2 & 3 april 2025.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom Empack? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Deel dit bericht:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn