Column: Jong geleerd

Columnist: Dirk Groot “Zwerfinator”

Het mag weer. Ik stond vorige week weer in het klaslokaal. Gastlessen geven over zwerfafval en plastic soep. Veel beter dan via een schermpje. De directe interactie is veel leuker. Daarmee vertel ik weinig mensen iets nieuws gok ik zo.

Natuurlijk gingen we na afloop naar buiten. Ik had een lading grijpers, ringen en zakken geregeld, dus we konden naar hartenlust rapen op en rond het schoolplein. Alhoewel, het was veel minder dan de vorige jaren. Er is aandacht voor op school en dat merk je. Maar daardoor ging het kleine afval juist meer opvallen. De kleine rotstukjes. Nee, niet de filters. Roken wordt niet meer gedaan op en rond scholen.

Omwonenden reageerden enthousiast. Een groepje had zelfs koeken gekregen van een blije buuf. U zult dit ook wel met een blij gevoel lezen en denken: “Goed zo, jong geleerd is oud gedaan”.

Dat denk ik ook. Maar daarbij denk ik niet aan opruimen. Dat hoeven ze van mij niet op deze manier te leren. Ik wil niet dat ze later net zoals ik langs velden en wegen moeten trekken om het plastic uit de natuur te peuteren. Ik wil juist dat ze dat niet hoeven te doen.

“Ja maar Dirk, je leert ze toch dat ze niets moeten weggooien, dat is toch jong geleerd en oud gedaan?” Klopt, dat vertel ik ook. Maar dat weten ze al en dat heb ik zelf vroeger ook geleerd. Jullie allemaal. En toch lukt het niet om zwerfafval te voorkomen. Ik leer ze ook dat er veel meer oorzaken zijn van zwerfafval en dat we de oplossing voor plastic vervuiling vooral bij de bron en in het systeem moeten zoeken.

Helpt dat? Ik heb hoop. Goede zelfs. Ik doe dit nu zes jaar en voor mij waren er al mensen mee bezig. De eerste lading jeugd die we ons verhaal hebben verteld is nu aan het studeren. Bijna wekelijks krijg ik een aanvraag van studenten voor een interview of een andere bijdrage aan een project waarmee ze het probleem proberen te doorgronden en aan te pakken.

Grote uitvindingen worden gedaan door de jeugd. Dit is de soort “Jong geleerd is oud gedaan” waar ik naar streef. Mijn advies aan mensen die bezig zijn met duurzaam verpakken: ga scouten op hogescholen en universiteiten. Er is veel talent, maak er gebruik van.

Dan hebben we ze het niet voor niets jong geleerd.

Onze vaste columnist Dirk Groot “Zwerfinator” zet zich in om het zwerfafval en plastic soep tegen te gaan. Meer weten over zijn missie en acties? Bekijk hier zijn website.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom Empack? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om de grootste verpakkingsbeurs van de Benelux bezoeken? Klik hieronder voor meer informatie over Empack op 5 & 6 april 2023. 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top