Column: Gezakt

Columnist: Dirk Groot, De Zwerfinator

Toen ik net verkering had zag ik mijn toekomstige schoonmoeder de kruimels uit een plastic broodzak schudden en hem netjes gladstrijken en opvouwen tot een klein pakketje. Na dit kunstige staaltje plastic-origami verdween de zak in de keukenla. Bovenop het stapeltje voorgangers, klaar voor hergebruik.

Ik verklaarde haar nog net niet voor gek, maar kon het niet laten te zeggen dat een rol plastic boterhamzakken bijna niets kost. Ik weet haar reactie niet meer, maar ze heeft zich niets van mijn opmerking aangetrokken. Gelukkig maar.

Zij komt nog uit de tijd dat schaarste en hergebruik dagelijkse kost waren. En ik ben gewoon een kind van de overvloedige consumptiemaatschappij.

Nu, vele jaren later zijn we familie en ben ik hetzelfde gaan doen. Ik bewaar mijn plastic broodzakken nu ook. Niet omdat ik zelf geen nieuwe kan kopen, maar met het idee dat ik er plastic mee kan besparen door ze te hergebruiken. Al was het maar één keer per zak.

Maar ik kom er niet aan toe om alle zakken twee keer te gebruiken. Om elk nieuw brood zit weer een nieuwe zak en ik heb ze niet voor veel dingen nodig. Voor brood en andere etenswaren onderweg of om thuis te bewaren beschikken we inmiddels over een ruim arsenaal herbruikbare bakjes. Soms hergebruiken we de zakjes in het huishouden en ik gebruik ze om speciale soorten zwerfafval in te doen. En die zakken gaan vaak lang mee of we hergebruiken ze een aantal keer tot ze stuk zijn.

En zo gebeurde het dat onze bak met plastic broodzakken gistervanavond uitpuilde. Wat moesten we ermee? Niemand wil ze hebben. Het levert niets op voor een goed doel zoals flessendoppen. We kunnen er niks leuks mee maken. En we kunnen ze ook niet terugbrengen naar de winkel voor hergebruik.

We zaten met een lading prachtig schoon, hoogwaardig en duurzaam materiaal, nog volledig bruikbaar en functioneel, maar gewoon overbodig. We hebben er een paar bewaard en de rest netjes bij het plastic afval gedaan in de hoop dat er nog iets nuttigs mee gedaan wordt.

De poging was goed bedoeld, het resultaat teleurstellend. Ik ben gezakt. Ik moet de oplossing toch maar bij de bron gaan zoeken. Maar dan moet de bron wel meewerken en het systeem worden aangepast. In mijn eentje kan ik het dus niet.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom Empack? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om de grootste verpakkingsbeurs van de Benelux bezoeken? Klik hieronder voor meer informatie over Empack op 5 & 6 april 2023. 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top