NIEUWS

Column: Earth calling Mars

Columnist: Dirk Groot, De Zwerfinator

Earth calling Mars

We hebben onlangs weer een karretje op Mars neergezet. Een Rover. Dat geeft hoop. Hoop omdat de mens zo belachelijk veel kan. Toen NASA het Mars Exploration Program dertig jaar terug begon leek dit schier onmogelijk. Het duurde even, kostte wat, maar dan heb je ook wat. Wat precies weet ik niet, maar dat terzijde

In 1969 landde de mens op de maan. In datzelfde jaar zag Thor Heyerdahl vanaf een papyrusvlot grote hoeveelheden plastic in de oceaan. Het werd steeds meer en we kennen inmiddels de gevolgen. En ook de oorzaken. Voornamelijk plastic zwerfafval op het land.

Tegen zwerfafval strijden we al eeuwenlang. Begin jaren 90 werd Nederland Schoon opgericht om nu echt eens iets aan het probleem te doen. De focus lag hierbij steeds op het gedrag van de consument. Op opvoeden dus. Het moeilijkste wat er is.

Terug naar Mars. Niet de planeet, maar het chocolade-bedrijf dat veel merken op de markt zet. Waaronder Bounty. Een week na de landing van de Rover op Mars vond ik in de modder van een uitgebaggerde sloot een Bounty-wikkel met THT-datum 30-05–92. Ongeveer net zo oud als Nederland Schoon en het NASA-programma. Symbolisch voor het probleem van plastic: het vergaat niet.

Dertig jaar technologische ontwikkeling leidde tot een landing op Mars. Dertig jaar gedragsbeïnvloeding loste het probleem van zwerfafval en plastic vervuiling niet op.

We moeten meer doen met onze technologisch vernuft. We proberen als zwerfafvalrapers Mars te overtuigen dat ze een prestatie kunnen leveren die grootser is dan een Marslanding. Door hun plastic verpakkingen natuurlijk afbreekbaar te maken en zo een nieuwe wereldwijde standaard neer te zetten.

We doen dit met de campagne #MissionMars. We leggen rondzwervende plastic verpakkingen van alle Mars-merken vast met de Plastic Avengers App. Ook wij gebruiken de modernste technologie. Meer dan zevenduizend stuks zijn er al vastgelegd.

De mensen die bij Mars werken zijn niet anders dan jij of ik. Die weten ook wel dat onze toekomst niet op planeet Mars ligt. Die willen ook een leefbare planeet voor toekomstige generaties. Ze onderschatten alleen hun eigen invloed hierop.

De NASA onderzoekt de leefbaarheid van planeet Mars. Als er net zoveel tijd, liefde, geld en aandacht wordt besteed aan het leefbaar houden van planeet Aarde, dan is het probleem van plastic vervuiling snel opgelost.

Er is maar één ding voor nodig. Wil. Goede wil. Echte wil.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom Empack? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om de grootste verpakkingsbeurs van de Benelux bezoeken? Klik hieronder voor meer informatie over Empack op 9, 10 & 11 april 2024. 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top