Jaarbeurs Utrecht, Jaarbeursplein, 3521 AL Utrecht

thema: Zero Waste

Op de goede weg naar zero waste

De verpakkingsindustrie is een van de prominente gezichten in het kader van verduurzaming; we consumeren eindeloos veel producten, elk met een eigen verpakking. Ieder jaar worden er 450 miljard verpakkingen op de Europese markt gebracht.

Na de grote bedrijven als Unilever, P&G, Coca-Cola nemen ook steeds meer nationale bedrijven duurzaamheidsdoelstellingen op in hun missie en dat zorgt voor een andere mindset. Het brengt andere motivaties met zich mee bij de inkoop van verpakkingsmateriaal waardoor verpakkingsmachines toekomstbestendig dienen te zijn en in staat om met nieuwe materialen te werken.

Afval bestaat niet.. Het is grondstof voor nieuwe producten

Nederland is één van de koplopers op het gebied van verpakkingen en recycling. Elk jaar produceert de Europese Unie bijna 260 miljoen ton huishoudelijk afval, en een belangrijk deel daarvan is verpakkingsafval. Niet langer staat het spaarzame gebruik van verpakkingsmaterialen centraal, maar de verpakking die in zekere zin ‘duurzaam’ is.

Het kabinet trekt 80 miljoen euro extra uit voor een ‘circulaire economie’, ook wel de economie zonder afval genoemd. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven investeert in plannen waarmee afval van de één, grondstof is voor de ander. Deze krachtige impuls is heel goed, want we moeten niet alleen visionair praten, maar vooral doen.

‘Een Nederlander maakt gemiddeld 7 verpakkingen per dag open. Dat zijn gemiddeld 1855 verpakkingen per jaar’

Zero Waste Empack 2020 Jaarbeurs Utrecht

Waarom een zero waste strategie?

challenge-accepted-sign-or-stamp-vector-25688740

De huidige economie heeft met diverse ontwikkelingen te kampen, we worden geconfronteerd met grote uitdagingen op het gebied van bijv. grondstoffen en het klimaat. Net als veel bedrijven heeft ook Easyfairs, de organisatie achter Empack, duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom leggen we onszelf een ambitie op, we streven ernaar om een Zero Waste event te organiseren.

Alvorens we dat bereiken nemen we onze huidige aanpak onder de loep. Onze intentie is om zo min mogelijk afval te genereren tijdens Empack. De eerste stap die we nemen is het in kaart brengen van de huidige afvalstromen. Zodra duidelijk is waar ons afval ontstaat, bekijken we de mogelijkheden om dit zoveel mogelijk naar 0 te brengen of om met een goed alternatief te komen.

Empack daagt zichzelf uit! En hoe?

Verpakkingen zorgen voor minder voedselverspilling en maken efficiënt transport van producten mogelijk. Tegelijkertijd moeten we ervoor waken dat onze verpakkingen niet in het milieu terechtkomen. Ook verliezen we jaarlijks ruim 10 miljard bomen, en de consequenties daarvan zijn niet mals. Om die reden werkt Empack samen met United Packaging Forest en planten we per exposant één boom, in Oeganda of in de Hollandse Biesbosch.

Door de aanplanting van bomen compenseren we gezamenlijk de CO2 uitstoot van de hele productieketen. Onder het motto: “Iedere boom is er een”, willen we met zoveel mogelijk bedrijven in de keten echt het verschil maken. Iedere deelnemer, van individu tot groot bedrijf, is welkom om dit initiatief te steunen.

Scroll naar top