Programma

Experts voorspellen de toekomst van verpakken

In september draait het zoals altijd om actuele topics, met dit jaar bijvoorbeeld de compensatie van CO2, het gebruik van hernieuwbare materialen, optimalisatie van het verpakkingsproces en de nieuwe richtlijnen voor Single Use Plastics. In samenwerking met toonaangevende partners zoals o.a. Brightlands Campus Chemelot, KIDV en NRK Verpakkingen is een hoogwaardig programma ontwikkeld. Recent hebben we een aantal mooie namen mogen noteren zoals Heineken, Albert-Heijn, KIVO Verpakkingen, en TNO, die hun expertise met het publiek zullen delen. Hieraan zullen de komende tijd nog vele namen worden toegevoegd. Stay tuned!

Kickstart

Woensdag 8 september

09:30 - 10:15 uur

Impact meten en duurzaam verpakken

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV)

Op woensdagochtend 8 september 2021 lanceert Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) tijdens Empack zijn nieuwste tool: de Sustainable Packaging Compass. Hiermee kunnen bedrijven hun verpakkingen doorrekenen op recyclebaarheid, circulariteit én milieu-impact.

Hoe verhoudt deze tool zich tot andere tools om de impact van verpakkingen te meten? In welke situatie kun je welke tool het beste gebruiken? Bovendien: hoe zet je de vaak complexe data uit een levenscyclusanalyse (LCA) zo optimaal mogelijk in? In een ronde tafelgesprek discussiëren o.a. Cor Waringa (Heineken), Siem Haffmans (Partners for Innovation) en Niels van Marle (KIDV) met moderator Maartje Knaap (KIDV) over deze vragen.

Kickstart

Donderdag 9 september

09:15- 10:00 uur

Single-Use Plastics versus Single-Use Packaging

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Het gros van ons plastic afval is afkomstig van plastic voor eenmalig gebruik. De Europese Unie introduceert verschillende maatregelen om het gebruik van plastic te reduceren. Zo geldt er vanaf 3 juli een stapsgewijs verbod op bepaalde single-use plastics. Op woensdag 30 juni organiseerde Empack een webinar dat inging op de nieuwe wetgeving en wat dit betekent voor verpakkende bedrijven, verpakkingsproducenten, instanties en consumenten. Op 9 september 2021 wordt vervolg gegeven aan deze dialoog en schuiven sprekers aan vanuit diverse disciplines om hun visie te geven op deze significante ontwikkeling. Wat zijn de veranderingen, wat zijn de gevolgen voor het Nederlandse beleid en wat betekent dit voor partijen in de verpakkingsketen?

  Packathon studenten

  Aansluitend op deze sessie geeft Empack graag het woord aan studenten die hebben deelgenomen aan de Packathon 2021. Deze vond online plaats op 31 maart en 1 april 202. In opdracht van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga gingen zo’n honderd studenten, afkomstig van dertien universiteiten en hogescholen, de strijd aan. Het doel: innovatieve en circulaire verpakkingsconcepten als alternatief voor wegwerpverpakkingen. Het leverde meer dan twintig bijzondere ideeën op, met TerugBezorgd als uiteindelijke winnaar.

  Naast TerugBezorgd, zullen ook studenten van Prik-it en Pack&Track hun pitch doen om hun concept onder de aandacht te brengen. Daarnaast vertellen zij waar zij als (toekomstige) verpakkingsprofessionals op dat moment staan en wat de winst van de Packathon 2021 hen gebracht heeft. Na afloop is er een meet en greet mogelijk voor verdere informatie-uitwisseling.

  Brightlands Symposium

  Donderdag 9 september

  10:30 - 13:00 uur

  Bekijk hieronder de eerste sessies uit het symposium.

  Oplossingen voor niet recyclebare verpakkingen

  Harold Gankema - Program Manager Circular Packaging - Brightlands Materials Center

  Om te voldoen aan de eisen, die overheden, brand owners en retailers stellen aan plastic verpakkingen m.b.t. recyclebaarheid in 2025 zal tijdens deze sessie ingegaan worden op mogelijke oplossingsroutes die door BMC (Brightlands Materials Center) onderzocht worden voor een aantal niet of slechts beperkt recyclabare verpakkingen, t.w. PET trays en multimateriaal stazakken.

  Meermalig, altijd een goede oplossing?

  Tom Ligthart - Senior scientist sustainability - TNO
  Meermalige verpakkingen worden vaak gezien als de meest duurzame verpakkingsoplossing, maar is dat nu altijd het geval? Aan de hand van een aantal voorbeelden wordt getoond waarom dit niet altijd de meest duurzame keuze is. Daarnaast wordt een uitstapje gemaakt naar Single Use plastics en meermalige oplossingen.

  Gerecyclede PE inzetbaar voor dunne folies

  Theo Schilder - Director Business Development - KIVO Plastic Verpakkingen

  KIVO had het doel om LDPE verpakkingstoepassingen in hoge mate te voorzien van Post Consumer Recyclaat zonder veel in te leveren in belangrijke eigenschappen zoals foliedikte, seal-eigenschappen, krimp-eigenschappen, uiterlijk e.d. De analyse van BMC is belangrijke input geweest voor het beheersen en stroomopwaarts en stroomafwaarts afstemmen van kwaliteiten, recepturen en instellingen om juist die doelen te bereiken.

  United Packaging Forest

  Donderdag 9 september

  14:00 - 14:30 uur

  Let’s act together

  Kees Kok - Project Manager - UnitedPackagingForest / Marketing Manager - Berry | PET Power
  UPF is een initiatief van verpakkings gerelateerde bedrijven, om samen een structurele bijdrage te leveren aan de ontbossing problematiek in de wereld. Samen zijn we sterk en kunnen we ook een significant bomenaantal doneren. Naast het bomencompensatie stuk, delen we onderling ook kennis op het gebied van duurzame initiatieven.

  Als eerste op de hoogte?

  Benieuwd welke kennissessies je nog meer bij kunt wonen op 8 en 9 september tijdens Empack? Schrijf je in op de nieuwsbrief! 

  Scroll naar top

  Webinar gemist?

  Webinar SUP-richtlijn: nieuwe regels voor wegwerpplastics

  Op 30 juni organiseerde Empack een online webinar over de SUP-richtlijn.

  Heb je het webinar onverhoopt gemist en wil je het graag terugkijken?