Programma

Experts voorspellen de toekomst van verpakken

Wilt je één van de kennissessies voor Empack 2023 hosten? Neem dan contact met ons op.

Onderstaand vind je de sessies die tijdens de laatste editie zijn gegeven.

Naast een beursvloer met 250+ exposanten was er bij Empack 2022 een enorme belangstelling voor de kennissessies in de theaters. Onderwerpen die uitgebreid aan bod kwamen waren de reductie van CO₂, voedselveiligheid en kunststof verpakkingen, ontwikkelingen omtrent de nieuwe SUP-richtlijn en de inzet van hernieuwbare materialen.

Met sprekers van o.a. Brightlands, NRK Verpakkingen, KIDV en HelloFresh werden de theaters ook in 2022 weer goed gevuld.

In een uitgebreid programma kwamen onderstaande experts aan het woord en deelden zij hun expertise met een knipoog naar de actualiteit. Veel voorkomende problematiek werd besproken, nieuwe toepassingen werden uitgelicht en de meest recente trends en ontwikkelingen kwamen aan bod. Bezoekers kregen antwoord op al hun vragen en wisselden ervaringen uit tijdens interactieve expertsessies.

Kickstart - Business challenges innovatief verpakken

Theater

KIDV_emp_programma
Ontwerp zonder titel (15)

Business Challenges Innovatief Verpakken: wat zijn de verpakkingsuitdagingen van dit moment?

Juri Heise (KVK) & Charissa Koolen (KIDV) - Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV)

11.00 - 11.10 uur

Juri Heise & Charissa Koolen trappen groots af met de verpakkingsuitdagingen van dit moment. De hulp van andere innovatieve ondernemers gebruiken bij het oplossen van jouw verpakkingsuitdagingen, dat kan via de KvK-KIDV Business Challenge. Juri Heise & Charissa Koolen leggen uit hoe dit concept werkt en hoe ook jij kan meedoen!

 

 

Ontwerp zonder titel (14)
Ontwerp zonder titel (15)

Hoe kan HelloFresh het gewicht van plastic, dat wordt gebruikt om zijn in-box voedingsproducten te verpakken, verminderen?

Marcel Keuenhof (KIDV), Victor Smits (HelloFresh), Monique Allers (KVK)

11.10 - 11.45 uur

Victor Smits, Sustainability Manager bij HelloFresh, deelt zijn ervaring met de KvK-KIDV Business Challenge. Hoe verliep het proces, is er een samenwerking uit voortgekomen en hoe ver is HelloFresh met het oplossen van de uitdaging?

 

Ontwerp zonder titel (16)

Wat is de verpakkingsuitdaging van BMN en hoe lossen ze dit samen met andere partijen op?

Albert van Stam & Petran Verhoef - BMN

11.45 - 12.00 uur

We staan gezamenlijk voor de uitdaging hoe de internationale verpakkingsketen via recycling en circulariteit uiteindelijk intrinsieke duurzaamheid kan bereiken. Intrinsiek duurzaam verpakken is verpakken zonder schade aan mens en milieu. Welke uitdaging heeft BMN en wie kunnen ze daarbij gebruiken?

KIDV_emp_programma
Ontwerp zonder titel (15)

Verschillende bedrijven zoeken samenwerking voor verpakkingsuitdaging - heb jij de oplossing?

Juri Heise (KVK) & Charissa Koolen (KIDV) - Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV)

12.00 - 12.30 uur

Binnenkort gaat de derde editie van de KvK-KIDV Business Challenge Innovatief Verpakken van start. Ontdek welke bedrijven een challenge hebben ingediend, wie weet kan jij ze de oplossing bieden!

Europese wetgeving en voedselveiligheid

Theater

NRK 200x200
Roger Loop_NRK Verpakkingen_Byo pictures-DSC06968-b-kl

Introductie en afsluiting

Roger Loop - NRK Verpakkingen

13.15 - 13.20 uur

Roger Loop is directeur van NRK Verpakkingen bij kunststof verpakkingen. Tijdens de kennissessies van NRK Verpakkingen treedt hij op als dagvoorzitter.

Ontwerp zonder titel (32)
foto Silvia Freni Sterrantino

EU legislative framework: what is the future of packaging and its sustainability?

Silvia Freni Sterrantino - European Plastics Converters

13.20 - 14.15 uur

Aangezien veel verpakkingswetgeving zijn oorsprong heeft in de EU, zal Silvia het EU-kader en de EU-kunststofstrategie en het actieplan voor de circulaire economie (CEAP) toelichten. De implementatie van de SUP-richtlijn op Europees en nationaal niveau, de herziening van de Verpakkingsrichtlijn (PPWD) en de Plastic Tax en de effecten van de EU-taxonomie zijn andere onderwerpen in haar presentatie. Note: de kennissessie van Silvia wordt in het Engels gegeven. 

NRK 200x200
foto Kris Callaert - NRK Verpakkingen

Actuele Europese wetgeving voor voedselcontactmaterialen

Kris Callaert - NRK Verpakkingen

14.15 - 14.55 uur

Kris Callaert praat de aanwezigen bij over de ‘Herziening van de regels voor gerecycleerde kunststoffen in voedselcontactmaterialen’. In december 2021 heeft de Europese Commissie het startsein gegeven voor de herziening van de regels voor het gebruik van gerecycleerde kunststoffen in voedselcontactmaterialen. Inmiddels is een eerste ontwerpvoorstel voor de vervanging van Verordening 282/2008 aan de belanghebbenden voorgesteld. Kris gaat tijdens zijn presentatie dieper in op dit ontwerpvoorstel.

Interactieve rondetafelsessie: duurzaamheid in roerige tijden

Theater

15.15 - 16.45 uur

Rondetafelsessie duurzaamheid in roerige tijden

Reinier van den Berg (bekend als weerman van RTL), Maria Westerbos (Plastic Soup Foundation), Gert-Jan Gruter (Avantium Technologies) en Sanne Westra (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)

Reiner van den Berg (o.a. bekend als weerman van RTL), Maria Westerbos (founder Plastic Soup Foundation), Gert-Jan Gruter (Professor Universiteit van Amsterdam) en Sanne Westra (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) gaan onder begeleiding van verpakkingsspecialist Ton Knipscheer de discussie met elkaar aan wat de effecten van duurzaamheid zijn in de wereld van verpakkingen. Een unieke discussie op het scherpst van de snede met urgentie als rode draad. Een discussie die verder gaat dan het podium, daar hierin actief naar de interactie wordt opgezocht met de bezoekers in de zaal. Komt men uiteindelijk tot een gezamenlijke conclusie?

15.15 uur - Introductie door moderator van de VNV (Ton Knipscheer)

15:17 uur – Reinier van den Berg | Klimaatverandering

15:40 uur – Maria Westerbos | Plastic Soup

15:50 uur – Gert-Jan Gruter | Bio Plastics

16:00 uur – Sanne Westra - Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

16:15 uur – Rondetafeldiscussie o.l.v. moderator, met vragen vanuit het publiek

16:45 uur – Gezamenlijke borrel met VNV leden in de foyer van The Next Level (1e etage vd beurshal)

Woensdag 6 april

Een duurzaam morgen

Theater

Packshot creators logo
Ontwerp zonder titel (12)

De verpakking verleidt, óók in de online omgeving

Mick de Reuver - Packshot Creators

11.00 - 11.30 uur

De communicatiefunctie van verpakkingen is onmiskenbaar in de supermarkt. De verpakking is een samenspel van 3D en grafisch design, zichtbaar en tastbaar voor de consument. De verpakking verleid en helpt de consument het product te vinden dat bij zijn/haar behoefte past. In de online winkel is de verpakking veelal platgeslagen en is een afbeelding van de verpakking onvoldoende om de consument te verleiden en informeren. In deze sessie leer je wat de mogelijkheden zijn om die platgeslagen verpakking tot leven te wekken en te laten ‘knipogen’ naar de consument: koop mij!

HAS Hogeschool

Best cases studenten

Studenten HAS Hogeschool

11.30 - 12.00 uur

De uitdaging: Biological Appropriate Raw Food (BARF) is een vriesvers product voor honden en katten. Met welke verpakking wordt het gebruik van dit voor het baasje niet per se aantrekkelijke product gemakkelijk, leuk en plezier. Zodat baasje én huisdier kunnen genieten van BARF. Studenten HAS Packaging & Design presenteren verschillende oplossingen.
HAS Hogeschool

Best cases studenten

Studenten HAS Hogeschool

12.00 - 12.30 uur

De uitdaging: de handgemaakte Vietnamese loempia’s van Mr. Long zijn al jaren geliefd en te koop op stations, in stadions en festivals. Deze afzetmarkt zakte de afgelopen 2 jaar in. Met welke vernieuwende en duurzame verpakking gaat Mr. Long de supermarkt bestormen? De studenten presenteren verrassende concepten in een traditionele markt.

Brightlands Symposium: renewable plastics & packaging

13.00 - 16.00 uur

Theater

Brightlands Materials Center logo
Caroli Buitenhuis - Spreker Brightlands

Inleiding Brightlands Material Center

Caroli Buitenshuis - Brightlands Materials Center

13.00 - 13.05 uur

Caroli Buitenshuis is opgeleid tot verpakkingskundige en gespecialiseerd in het verduurzamen van retail verpakkingen. Bij Brightlands Materials Center werkt zij samen met het Circular Packaging-team aan het recyclebaar maken van meerlaagse verpakkingen. 

Brightlands Materials Center logo
Harold Gankema 1

Uitdagingen rondom circulaire verpakkingen

Harold Gankema - Brightlands Materials Center

13.05 - 13.30 uur

Binnen het Circular Packaging-programma van Brightlands Materials Center werkt het Brightlands Materials Center aan het herontwerpen van de polymeren van meerlaagse verpakkingsmaterialen, zodat ze recycleerbaar worden. Het sealen en de barrières die nodig zijn om producten goed te verpakken, spelen hierbij een cruciale rol. In deze presentatie wordt inzicht gegeven in de uitdagingen en mogelijke oplossingsroutes.

Ekoplaza
Foto Verbindend Steven SIJ

Wat is een duurzame verpakking

Steven IJzerman - Ekoplaza

13.30 - 14.00 uur

In de zoektocht naar de verschillende opties, blijft de vraag wat de beste verpakking is en welke bronnen je gebruikt? Is verpakkingsvrij altijd het beste en is een LCA altijd dé bron om de duurzaamheid van een verpakking te bepalen?

Steven IJzerman is werkzaam bij Udea, het moederbedrijf van Ekoplaza en werkt al vele jaren aan projecten om duurzame verpakkingen in het assortiment te verkrijgen.

SABIC_Logo_RGB_PNG
22JK (3)

Gecertificeerde circulaire plastics voor verpakkingen

Jörgen Kemps - Sabic Europe BV

14.00 - 14.30 uur

Met het TRUCIRCLE™ portfolio wil SABIC haar klanten in staat stellen om gezamenlijk de uitdaging van plastic afval en CO2 reductie aan te gaan. Er wordt uitleg gegeven over massa balans gecertificeerde PP en PE’s welke zijn gemaakt uit huishoudelijk afval en hernieuwbare (Bio-Based) grondstoffen.

Met 25 jaar ervaring in de kunststofindustrie heeft Jörgen Kemps een brede kennis opgedaan in de product- en marktontwikkeling in diverse industrieën. In zijn huidige functie ondersteund hij de introductie en implementatie van gecertificeerde circulaire en bio-gebaseerde polymeren van SABIC’s TRUCIRCLE™ oplossingen in de waardeketen.

TNO logo
Pieter Imhof - TNO - Brightlands

Microplastics & verpakkingen

Pieter Imhof - TNO

14.30 - 15.00 uur

Pieter Imhof is Senior Business Developer Circulaire Plastics bij TNO, waarbij zijn focus ligt op duurzame plastics en chemicaliën. Na een doctoraat in de chemie, begon hij zijn carrière bij AkzoNobel Catalysts in R&D Management. Via Marketing & Sales en Technical Service management binnen Albemarle, is hij overgestapt naar Avantium, verantwoordelijk voor Business Development en Strategisch Accountmanagement met focus op duurzame chemie en processen. In 2017 werd hij CEO van BioBTX, een technologiebedrijf dat een katalytisch pyrolyseproces commercialiseert voor conversie van afvalmaterialen, zoals plastics, in duurzame chemicaliën. Vorig jaar stapte Pieter over naar TNO, een onderzoeksorganisatie, waar hij zijn expertise en ervaring inzet in het ontwikkelen en partnering voor duurzame oplossingen en circulaire plastics.
Avantium logo
IngridGoumans - Spreker Brightlands

PEF for Packaging

Ingrid Goumans - Avantium

15.00 - 15.30 uur

De trend om over te gaan naar lichtere verpakkingen die voedsel vers kunnen houden
langer legt de lat voor de prestaties van verpakkingsmaterialen hoger. Tegelijkertijd staat het einde van de levensduur van verpakkingen centraal. PEF (polyethyleen) furanoaat) is een biobased plastic met barrière en mechanische prestaties die uitstekend passen bij deze trends. Aanvullend, PEF het is een polyester zoals PET, ‘s werelds beste gerecyclede plastic: dit gaat open mogelijkheden voor het creëren van nieuwe recyclebare verpakkingsoplossingen, duurzame alternatieven voor bestaande hoogwaardige kunststoffen, glas en blikjes.  

Q&A

15.30 uur

Ontmoet de sprekers in het Netwerk Café!

Theater

Ontwerp zonder titel (3)

Uitpakken voor Oekraïne

Michaël Nieuwesteeg - NVC Nederlands Verpakkingscentrum

15.30 - 15.45 uur

Een vereniging als NVC kan alleen bestaan bij een wereldwijde vrije en respectvolle uitwisseling van informatie en inzichten. In dit kader wordt er in deze sessie aandacht besteedt aan steun voor Club Packagers of Ukraine (CPU). Op deze manier kan NVC verpakkingsprofessionals in Oekraïne helpen om hun vereniging in de huidige uitdagende omstandigheden te behouden.

Ga naar www.nvc.nl/ukraine voor meer informatie. 

Donderdag 7 april

Duurzame oplossingen binnen packaging

Theater

Ontwerp zonder titel (18)
Ontwerp zonder titel (17)

Packadore: innovators in temptainability

Ruben Hillenius - Apples of Orange/Packadore Collective

11.00 - 11.30 uur

Packadore is een collectief van bedrijven uit de verpakkingsindustrie met een gezamenlijke ambitie om deze te verduurzamen. Tijdens deze sessie geven we inzicht in onze filosofie en innovaties omtrent temptainable, ofwel aantrekkelijk en duurzaam, packaging design.  
Ontwerp zonder titel (20)

Circulariteit "as a service!"

Henri Kanters - Operations Manager bij Circulware

11.30 - 12.00 uur

Met de introductie van de SUP- Directive per juli 2021 is de productie van single use plastic producten gestopt. Hoe heeft Haval de weg gevonden naar een geheel nieuw Circulair product als vervanging voor de single use wegwerpproducten? Daar kom je alles over te weten in de sessie: circulariteit “as a service!”. 

Ontwerp zonder titel (22)
Ontwerp zonder titel (23)

Predicting the impact of packaging

Martin de Munnik - Co-founder & Business Developer Neurensics

12.00 - 12.30 uur

Ons gedrag wordt bepaald door onbewuste processen. Deze zijn gemeten terwijl men werd geconfronteerd met diverse verpakkingsdesigns op basis waarvan algoritmen zijn ontwikkeld. Met deze algoritmen voorspellen wetenschappers het effect van verpakkingen op de perceptie van hun duurzaamheid en de koopintentie.

Hoe om te gaan met de meest vervuilende verpakkingen?

Theater

Ontwerp zonder titel (24)
Dirk Groot - Zwerfinator

De meest vervuilende verpakkingen

Dirk Groot - Zwerfinator

13.30 - 14.00 uur

Een veel gestelde vraag is welke soort zwerfafval het meest voorkomt en/of het meest vervuilend is. Waar moeten we beginnen? Zwerfinator belicht dit vraagstuk in deze sessie van verschillende kanten..
Ontwerp zonder titel (26)
Ontwerp zonder titel (25)

Duurzaam materiaalgebruik

Rick Passenier - Allround ondernemer en consultant Industrieel Ontwerpen

14.00 - 14.30 uur

Zijn circulaire verpakkingen ook altijd duurzamer? Is een nieuwe verpakking altijd de oplossing of zijn er ook systeeminnovaties? En waar liggen de kansen? CIRCO heeft meer dan 1000 bedrijven begeleid in het creëren van innovaties met impact en reflecteert op jouw innovatieopties.
Ontwerp zonder titel (27)
Ontwerp zonder titel (28)

Leer om stapsgewijs circulaire business modellen te ontwikkelen

Marieke Lenders - Program Lead Mission Reuse

14.30 - 15.30 uur

Hoe kan verduurzamen van uw organisatie hand in hand gaan met het creëren van een nieuw of beter verdienmodel? Leer om stapsgewijs circulaire business modellen te ontwikkelen.

Scroll naar top