Verschil metaaldetectie en röntgeninspectie
De Koningh Coding & Labeling

Verschil metaaldetectie en röntgeninspectie

Bij veel productielijnen wordt gebruikgemaakt van controle & inspectiesystemen. Vaak wordt gekozen voor metaaldetectie of röntgeninspectie, of gecombineerd met controlewegen. Zeer doeltreffende technologieën met veel overeenkomsten, maar ook verschillen.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Wat kan een metaaldetector?
Met metaaldetectie is het mogelijk om ijzerdeeltjes en non-ferro metalen op te sporen. Dit gebeurt door elektromagnetische velden die vreemde voorwerpen detecteren en vervolgens het verontreinigde product uitwerpen. Een metaaldetector is daarom zeer geschikt bij productielijnen waar gecontroleerd moet worden op ijzer, (roestvrij) staal en aluminium. Verder is een metaaldetector makkelijk te integreren in een productielijn omdat de afmeting zelfs met transportband relatief klein is.

Wanneer kiezen voor röntgeninspectie?
Röntgeninspectie biedt meer voordelen dan alleen het opsporen van meer verontreinigende elementen dan puur metaaldetectie. Zo kunt u hiermee ook producten in blik, glas, folie, aluminium, gemetalliseerd plastic of verpakkingen met een metalen clip inspecteren. Verder detecteren de röntgenstralen of het product volledig is, op de juiste plek zit en of het juiste aantal is toegevoegd. Dat gebeurt doordat de röntgenstralenbundel als een waaier door het product heen scant. Een x-ray systeem is overigens geen allesdetector. Het detecteren van hout, het meeste plastic, haren, dunne graten en insecten is niet mogelijk.

Is röntgeninspectie gevaarlijk?
De röntgeninspectiesystemen van Pen-Tec zijn volkomen veilig in gebruik. De röntgendosering is uitzonderlijk laag en valt ruim binnen de zeer strenge veiligheidslimieten. Zo is bijvoorbeeld de natuurlijk voorkomende achtergrondstraling van onze dagelijkse omgeving vele malen hoger dan deze vorm van röntgenstraling. Bovendien is de apparatuur goed afgeschermd en daardoor lopen productiemedewerkers geen enkel risico. Ook worden voedingsmiddelen of productsamenstellingen niet aangetast door röntgeninspectie. De smaak en structuur blijft volledig hetzelfde en aan de kwaliteit gaat niets verloren.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top