Tekort aan lassers oplossen met een lascobot of een lasrobot?

Beschrijving

Door een toenemend tekort aan vaklassers neemt de behoefte aan lasautomatisering ook bij kleinere KMO’s steeds verder toe. Met een ruim aanbod standaard lasrobotsystemen en lascobotcellen maken leveranciers ook voor deze doelgroep de stap naar lasautomatisering steeds kleiner. Lasrobotspecialist Valk Welding is met de (TechMan) TM-cobots, die door dochter VWCO worden verkocht, op beide markten actief en brengt nu een oplossing op de markt om vanaf 25.000 euro met een cobot te gaan lassen.
Of cobots ook de oplossing zijn om kleinere KMO’s aan lasautomatisering te helpen was ook een vraag waar de lasrobotintegrator uit Alblasserdam zich mee bezig hield. CCO Pittomvils: “Lassen met een cobot wordt volop als supereenvoudig en goedkoop voorgesteld, maar kent ook veel beperkingen t.o.v. robotlassen. De meeste lascobots worden nu als complete cellen aangeboden, compleet met lastoorts, stroombron, interface en software. De prijs komt dan echter heel dicht in de buurt van een echte lasrobot. Wij zien dat afnemers dan toch voor een lasrobot kiezen aangezien deze meer mogelijkheden biedt op het vlak van lastechniek, output, uitbreiding naar de toekomst en levensduur. Terwijl ook programmeren van een lasrobot steeds eenvoudiger wordt.”
Van een cobot een lasrobot maken is volgens de lasrobotintegrator dan ook niet de juiste oplossing om de instap naar lasautomatisering te verlagen. “Het ontwikkeltraject van 30 jaar lasrobots overdoen voor cobots is achteruit gaan. Wij zien inzet van de cobot in het lasproces eerder als een vervanger van de handlasser voor zeer eenvoudig werk. We hebben daarom een oplossing ontwikkeld om een handlasmachine die de klant al heeft en kent aan een cobot te hangen. Een perfecte oplossing voor bedrijven die al lasapparaten hebben en tegen een lage investering willen automatiseren,” legt Pittomvils uit.

Scroll naar top