Caps and lids which remain attached to the containers soon to be mandatory
Mundi Technology

Plastic flesverpakkingen met vastzittende doppen binnenkort verplicht

Het gebruik van plastic wegwerpproducten gaat de overheid aan banden leggen met de zogenaamde SUP-wetgeving. Door deze aangepaste wetgeving wil de EU de hoeveelheid plastic zwerfafval verminderen.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het verminderen van de hoeveelheid plastic zwerfafval is hard nodig, want de negatieve effecten op het milieu zijn groot. Dit geldt ook voor de plastic producten voor eenmalig gebruik. Op grond van de EU-richtlijn 2019/904 mogen dranken in de toekomst alleen in plastic verpakkingen worden verkocht als de dop op de verpakking blijft zitten. Dit heeft grote gevolgen voor de producenten in de drankenindustrie die problemen kunnen krijgen met hun dopcontrolemachines.

EU-richtlijn 2019/904
Deze richtlijn betekent voor producenten dat de plastic flesverpakkingen moeten worden aangepast naar een variant waarbij de doppen of deksels vastzitten aan de flesverpakkingen. Dit heeft grote gevolgen voor de gehele productielijn. Denk hierbij aan alle machines die zijn geïntegreerd in de lijn. Dit geldt ook voor de controle en inspectiemachines, die de producten inspecteren op voedselveiligheid.

Controle en inspectie
Voor veel controle- en inspectiesystemen geldt dat deze na aanpassing van de plastic flesverpakkingen niet direct de producten kunnen inspecteren zonder aanpassingen. De meeste systemen zijn zelfs helemaal niet in staat deze nieuwe producten te controleren.
De harde deadline van de overheid maakt duidelijk dat fabrikanten hun beslissing niet tot het laatste moment kunnen uitstellen. Het maken van nieuwe mallen en het retrofitten en verbouwen van oude mallen kost veel tijd. Alle stakeholders moeten tegelijkertijd de overstap maken, al is het voor velen nog afwachten welke variant uiteindelijk dominant zal worden. Met elke maand die voorbijgaat zonder oplossing, wordt het onwaarschijnlijker dat de Europese markten op tijd zullen kunnen omschakelen.

Controle- en inspectiesystemen van Antares Vision succesvol
De dopcontrolesystemen van Antares Vision Group, voorheen bekend als FT System, zijn inmiddels uitvoerig en succesvol getest met de vernieuwde doppen. Wij hebben onlangs een geslaagde implementatie gedaan van deze machines bij Coca-Cola.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top