Ishida Europe BV

OPLOSSING VAN ISHIDA GAAT UITDAGING AAN MET VASTE GEWICHTEN VOOR VIS

Ishida Europe heeft een maatoplossing ontwikkeld die de Duitse marktleider op het gebied van vis, schaal- en schelpdieren, Deutsche See Fischmanufaktur, in staat stelt slechts twee grote verse visfilets te wegen voor verpakkingen met vast gewicht, waarbij

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ishida Europe heeft een maatoplossing ontwikkeld die de Duitse marktleider op het gebied van vis, schaal- en schelpdieren, Deutsche See Fischmanufaktur, in staat stelt slechts twee grote verse visfilets te wegen voor verpakkingen met vast gewicht, waarbij het totale gewicht het doelgewicht zo dicht mogelijk benadert.

Voordat de oplossing van Ishida werd geïnstalleerd, moest het bedrijf de visfilets stationair en handmatig wegen en moesten medewerkers snel bepalen welke twee filets geschikt waren voor een verpakking. Dit was een langzame werkwijze en resulteerde ook in verpakkingen met overgewicht. Met een snelheid van 30 verpakkingen per minuut kan het nieuwe systeem nu tot negen ton aan verpakte vis produceren met twee ploegendiensten per dag. Bovendien heeft het systeem zichzelf dankzij de verminderde weggave in minder dan twee jaar na zijn installatie terugverdiend.

Het Gourmet-assortiment van Deutsche See omvat vismoten, zoals zalm, kabeljauw en snapper met gewichten van 155 tot 175 gram. De klassieke multiheadweger is daarom geen geschikte oplossing, omdat zelfs als twee stukken vis in een weeghopper terecht zouden komen, de inhoud niet gebruikt kan worden om een nauwkeurige weging te verkrijgen. Een aanvullende uitdaging was de doorvoer tijdens het automatische weeg- en verpakkingsproces van grote stukken verse vis, die aan metalen oppervlakken kunnen blijven plakken.

De oplossing van Ishida bestond uit een complete, geïntegreerde verpakkingslijn gebaseerd op een speciale 14-kops screwfeeder-weger, die ronddraaiende metalen schroeven gebruikt om de plakkerige maar kwetsbare filets voorzichtig in de pool hoppers te voeren.

De uitdaging om enkele filets in zoveel mogelijk weeghoppers te krijgen en daarbij te voorkomen dat een weeghopper meer dan één filet tegelijk bevat, werd opgelost door drie verschillende benaderingen te combineren.

De filets worden voortbewogen door een segmenttransporteur (met operators die één filet in elk vak plaatsen) tot aan de bovenkant van de weger, waar ze worden overgebracht naar een ronddraaiende trechter die de filets één voor één in de screwfeeder-goten deponeert. Een loadcell (gewichtsensor) in elk van de pool hoppers neemt vervolgens waar wanneer er een filet aanwezig is en schakelt de ronddraaiende schroef in de betreffende goot dan tijdelijk uit totdat de inhoud óf naar een weeghopper, óf naar één van de booster hoppers die onder de weeghoppers zijn opgesteld is overgebracht.

De aanwezigheid van 14 booster hoppers (hoppers die het product vasthouden dat al is gewogen) betekent dat de integrale computer bij elke weging tot 28 verschillende filets heeft om uit te kiezen. Daarmee is de kans groot dat er een combinatie wordt gevonden die het doelgewicht zeer nauwkeurig benadert. De nauwkeurigheid wordt verder verbeterd door het unieke Anti Floor Vibration-systeem van Ishida, dat omgevingstrillingen in de faciliteit beoordeelt en het weegsignaal automatisch bijstelt om hiervoor te compenseren.

De stijgende transportband is voorzien van speciale druppeltrays om ervoor te zorgen dat vloeistoffen en productstukjes die tijdens de verwerking ontstaan niet in de weger terechtkomen.

De geometrie van de gestructureerde metalen oppervlakken waar de filets uit de ronddraaiende trechter op terechtkomen, is ontworpen zodat elke filet die bij de schroef arriveert al in dezelfde richting draait als de schroef zelf. Dit bevordert een voorzichtige, niet-plettende voortstuwing naar de hoppers.

Het ontwerp van de schraapdeuren van de hoppers, met een rooster van ronde staven, zorgt ervoor dat alleen delen van elke filet in contact komen met het oppervlak van de deur om plakken te voorkomen.

De filets worden verzameld in een timing hopper waarmee complete wegingen in hetzelfde gedeelte van een korte segmenttransporteur kunnen worden gedeponeerd. De visfilets worden naar operators gevoerd, die ze handmatig in thermoform trays met dubbele vakverdeling plaatsen, waarna ze onder beschermde atmosfeer worden geseald en vervolgens worden geëtiketteerd en diepgevroren.

“Er zijn uitgebreide tests uitgevoerd om de schroef te bepalen die het meest geschikt is voor het verwerken voor onze visfilets,” aldus Technisch Manager bij Deutsche See, Bernd Schröder. “Ishida heeft ons gedurende het hele proces met raad en daad bijgestaan. De technische ondersteuning was uitmuntend.”

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top