Ishida Europe BV

OPLOSSING VAN ISHIDA BETEKENT EEN GROTE STAP NAAR KIPFILETS EN KIPPENDIJEN ZONDER BOT

In de fabriek in Haerland van het Noorse bedrijf Nortura, een landbouwcoöperatie en de grootste leverancier van vlees en eieren in Noorwegen, worden drie Ishida IX-G2 Dual Energy x-ray inspectiesystemen gebruikt voor de effectieve kwaliteitscontrole van k

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

In de fabriek in Haerland van het Noorse bedrijf Nortura, een landbouwcoöperatie en de grootste leverancier van vlees en eieren in Noorwegen, worden drie Ishida IX-G2 Dual Energy x-ray inspectiesystemen gebruikt voor de effectieve kwaliteitscontrole van kipfilets en ontbeende kippendijen.

In tegenstelling tot gewone x-ray detectieapparatuur, waarmee een beeld met behulp van x-ray stralen van één energie wordt gecreëerd, gebruikt de IX-G2 x-ray stralen van twee verschillende energieën om twee beelden te produceren. Vervolgens worden deze beelden vergeleken, waardoor het achtergrondeffect van het product zelf wordt geëlimineerd en de detectie van verontreinigende stoffen met lage dichtheid, zoals botfragmenten, wordt verbeterd.

Hoewel de snijapparatuur voor gevogelte in de loop der tijd steeds nauwkeuriger is geworden, is er nog steeds behoefte aan optimale kwaliteit en veiligheid. Dit wordt toegelicht door Nils Olaf Vikmark, Process Engineer bij Nortura:

“Als de snijder een stukje van het wensbotje langs het borststuk verwijdert, moeten wij daarvan op de hoogte zijn om het te vinden en te verwijderen. Doen we dat niet, dan kunnen de uitsteeksels van het wensbotje, die lang en sterk genoeg zijn, problemen veroorzaken als iemand het zou inslikken.”

Andere ‘drijvende’ botjes, zoals het schouderblad of zelfs stukjes rib, zijn een kleiner probleem, maar zouden de consument wel de indruk kunnen geven van een mindere productkwaliteit. Ook deze botfragmenten, met afmetingen (voor volledig verkalkt bot) van slechts 3 of 4 mm, worden nu consistent door Nortura gedetecteerd.

Ondanks dat de individuele filets bij Nortura vanaf het snijden tot en met de inspectiefase goed van elkaar gescheiden worden gehouden, heeft de G2 aangetoond dat het ook fragmentjes kan detecteren in verpakkingen met overlappende filets.

Borstfilets, met hun consistente vezeldichtheid in dezelfde richting, zijn voor x-ray inspectieapparatuur een minder grote uitdaging dan de ontbeende kippendijen, waarin de spieren en het vetgehalte sterk in dichtheid verschillen. In Haerland is één enkele IX-G2 genoeg om de gecombineerde uitvoer van ontbeende dijen te controleren en te garanderen dat ze aan alle eisen voldoen.

Hoe groter de klant, hoe groter de kans is dat ze hun eigen specifieke grenzen op het gebied van grootte en dichtheid van botfragmenten hanteren, legt Nils Olaf Vikmark uit.

“Wij werken bijvoorbeeld met een bekend internationaal fastfood bedrijf dat zijn eigen reeks criteria heeft voor x-ray detectie, net zoals ze voorheen voor metaaldetectie hadden. Met de G2 kunnen we die normen in feite overtreffen.”

In Haerland wordt een vol beladen vrachtwagen met vogels in slechts twintig minuten verwerkt en verpakt. Dit wordt weerspiegeld in de bandsnelheid van 25 meter per minuut op de lijnen voor filets, een snelheid die lager is dan de topcapaciteit van de G2. Naar de mening van Nortura is het Ishida x-ray inspectiesysteem met zijn breedte van slechts 800 mm (de reject-systemen niet meegerekend) ook redelijk compact.
X-ray stralen hebben de voorkeur voor de detectie van een uitgebreid aantal vaste verontreinigende stoffen, en Ishida is nu de grootste leverancier van inspectiesystemen aan de voedingsmiddelenindustrie wereldwijd.

Het instellen van de machine is heel eenvoudig en gebeurt automatisch nadat een productmonster een aantal keren is gepasseerd.

“De operators zijn zeer tevreden met de G2 omdat ze goede resultaten behalen zonder al te veel voorbereidende handelingen,” vertelt Nils.

Hij herinnert zich nog de tijd toen 50% van de filets werd afgekeurd om een acceptabel product zonder bot af te leveren. Tegenwoordig is er maar zeer weinig product met waarneembare botfragmenten, en dat maakt het nog belangrijker dat deze producten resoluut uit de productstroom worden verwijderd.

Nils is van mening dat de vorderingen op het gebied van x-ray inspectie van gevogelte niet alleen door de eisen van winkeliers en consumenten worden aangestuurd, maar ook door automatisering. “Wij sneden de filets altijd met een mes en controleerden ze handmatig, terwijl iemand anders ze in de tray rangschikte. Nu gebeurt het snijden automatisch en op hoge snelheid, en worden de filets door robots in trays verpakt. Het nauwe visuele en handmatige contact met elk stuk product is minimaal. Betrouwbare x-ray detectie op hoge snelheid is daarom essentieel geworden.”

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top