Karton en papier als vervanger van plastic

Papier en karton winnen aan populariteit als verpakkingsmateriaal. Hoewel het niet eenvoudig is om voor alle eigenschappen van plastic een passend alternatief te vinden, zet de markt een transitie naar papier en karton in.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Duurzaam bosbeheer
Papier en karton hebben een basis van houtvezels die composteerbaar en afbreekbaar zijn in de natuur én die continue aangevuld worden door de groei van nieuwe bomen. Papier en karton zijn goed te recyclen, maar niet eindeloos herbruikbaar. Verse vezels blijven nodig om de productie en de kwaliteit op peil te houden. De papierindustrie gebruikt 11% van het wereldwijd geoogste hout. De maatregelen die de papier- en houtindustrie nemen om het bosbeheer duurzaam te maken, zijn wereldberoemd dankzij de keurmerken FSC® en PEFC® . Feit is dat, door de verantwoorde werkwijze van de papierindustrie, de omvang van de duurzaam beheerde bossen juist groeit: in Europa met een omvang van zo’n 1.500 voetbalvelden per dag.

Slimme barrières
Barrières maken het mogelijk voedsel te verpakken in papier en karton. Waar geen of beperkte barrières nodig zijn, bijvoorbeeld bij droge producten die geen vervuiling aan de verpakking geven, kan in plaats van een kunststof beter een papier of karton ingezet worden. In praktijk zijn er vaak barrières nodig. Ter voorkoming van doordringing/migratie en verdampen van het product en/of verzwakken van de verpakking. Traditionele barrières op basis van kunststof zitten hergebruik van papier en karton vaak in de weg. Gelukkig verschijnen steeds meer alternatieven op de markt, zo is er voor laminaten van karton met plastic een milieuvriendelijk alternatief in de vorm van biocoatings. Het karton of papier wordt voorzien van een coating op waterbasis, die het product van barrière-eigenschappen voorziet. Deze coating maakt het geschikt voor levensmiddelenverpakkingen en is composteerbaar en recyclebaar.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top