INNOVATIEVE STOOMTURBINE FLEXIBILISEERT ELEKTRICITEITSSYSTEEM

Beschrijving

INNOVATIEVE STOOMTURBINE FLEXIBILISEERT ELEKTRICITEITSSYSTEEM

Eén van de uitdagingen van de energietransitie naar hernieuwbare en koolstofarme energiebronnen is de flexibilisering van het elektriciteitssysteem. Het Nederlandse bedrijf Heat Power en ACE development & engineering Lummen zullen samen een innovatief stoomturbinesysteem ontwikkelen waarmee naar behoefte duurzame elektriciteit kan worden opgewekt. Daarmee flexibiliseren ze niet alleen het elektriciteitsnet maar brengen ze ook de energietransitie naar warmte-intensieve kmo’s en mkb’ers

Warmte-intensieve bedrijven, zoals die uit de chemische, voedingsmiddelen- of houtindustrie produceren stoom voor hun productieproces via een stoomboiler. Aan deze boiler kunnen zij een stoomturbinesysteem koppelen waarmee ze ook elektriciteit kunnen opwekken. Deze co-generatie van elektriciteit via een warmtekrachtkoppeling is een duurzame bron van energie maar tot op heden geen flexibele.

Conventionele stoomturbinesystemen produceren immers steeds een vaste hoeveelheid elektriciteit, afhankelijk van de hoeveelheid geproduceerde stoom. Het sleutelen aan die stoomproductie is niet wenselijk voor het turbinesysteem maar ook niet voor het bedrijf want stoom is vaak een constante in het productieproces.

Flexibilisering van het elektriciteitsnet

Er ontstaat dus een toenemende behoefte aan een flexibilisering van het elektriciteitsnet. Met de Rankine Compression Gas Turbine (RCG) willen het Nederlandse bedrijf Heat Power en ACE development & engineering Lummen een innovatief stoomturbinesysteem ontwikkelen dat hieraan tegemoetkomt.

Henk Ouwerkerk (Heat Power): “De RCG is zeer innovatief ten opzichte van conventionele stoomturbines omdat hiermee in enkele seconden, naar behoefte, duurzame elektriciteit kan worden opgewekt. Bovendien kan tot 30% meer elektriciteit worden geproduceerd dan met normale stoomturbines. Dat maakt dat de RCG een grote bijdrage kan leveren in één van de grote uitdagingen van de energietransitie: de flexibilisering van het elektriciteitssysteem.” lees meer online

Media

Gallery

Deel op Social Media

Scroll naar top

Registreer je nu voor Empack Den Bosch 2023

Bezoek jij op 5 & 6 april 2023 het #1 jaarlijkse ontmoetingsmoment voor de hele Nederlandse verpakkingscommunity? Beleef de verpakkingsmachines en -technologieën van dichtbij, spreek al je vakgenoten en ben in één keer weer helemaal op de hoogte van alle ontwikkelingen uit de markt.

Registreer je nu gratis voor de grootste verpakkingsbeurs van de Benelux.