Ishida Europe BV

HULP VAN ISHIDA WERPT ZIJN VRUCHTEN AF

Snelste multiheadweger en verpakkingslijn in Europa helpen de productie van vruchtensnacks ingrijpend te veranderen Het projectteam van Ishida Europe heeft met behulp van een bedrijfsklare oplossing een verpakkingslijn met multiheadwegers ontwikkeld die

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Snelste multiheadweger en verpakkingslijn in Europa helpen de productie van vruchtensnacks ingrijpend te veranderen

Het projectteam van Ishida Europe heeft met behulp van een bedrijfsklare oplossing een verpakkingslijn met multiheadwegers ontwikkeld die naar verluidt de snelste in Europa is. De lijn bij Stream Foods, toonaangevend producent van vruchtensnacks, omvat onder meer een 28-kops model uit de laatste generatie van Ishida RV-modellen die in staat is tot snelheden van 400 verpakkingen per minuut.

De 28-kops CCW-RV-228 wordt in combinatie met een 16-kops model uit de RV-productreeks door het bedrijf gebruikt voor het wegen van primaire verpakkingen van 16 t/m 30 gram in hun populaire Fruit Bowl-assortiment, dat fruitvlokken, rozijnen en fruitvlokken met yoghurtcoating en vruchtenstukjes omvat. De 16-kops machine telt en verwerkt deze producten in groepen van 5, 6, 8, 10, 12 en 20 multiverpakkingen.

Voor 5 verpakkingen levert deze combinatie 80 multiverpakkingen per minuut af, wat tot gevolg had dat de drie overblijvende multiheadwegers (die aan een ‘teller’ waren gekoppeld en per weger slechts 100 effectieve primaire verpakkingen en 20 multiverpakkingen per minuut produceerden) minder werden gebruikt. In plaats daarvan worden ze nu gebruikt om toegevoegde waarde te creëren voor specialistischer producten, waarbij snelheid en uitvoercapaciteit van minder belang zijn.

Naast een verviervoudiging van de snelheid van het verpakkingsproces is ook de nauwkeurigheid sterk verbeterd. “Productweggave is onvergeeflijk en dat was een specifiek probleem dat we met deze nieuwe installatie wilden aanpakken,” aldus Andy Spall, fabrieksmanager bij Stream Foods. “Al met een halve gram aan overgewicht in een verpakking van 20 gram ontstaat tijdens slechts één productierun een enorme hoeveelheid aan gratis product. Met de oplossing van Ishida blijven we nu consequent tot een minieme fractie binnen het doelgewicht.”

Behalve de twee multiheadwegers omvatte de oplossing van Ishida ook de levering van transportbanden en een toevoerlift met compartimenten. De bestaande Ishida DACS-G controlewegers en de twee bagmakers die door het bedrijf waren gespecificeerd zijn ook in de oplossing geïntegreerd.

Daarnaast leverde Ishida hun baanbrekende IDCS II (Integrated Data Capture System) voor de controlewegers, waarmee Stream Foods in staat is om het productie- en verpakkingsproces nauwlettend te bewaken. Eventuele problemen die de algemene snelheid en efficiëntie van de lijn zouden kunnen aantasten, worden nu in een vroeg stadium gesignaleerd.

Het doorslaande succes van het Fruit Bowl-assortiment van Stream Foods betekende dat de bestaande wegers moeite hadden om aan de vraag te voldoen. Het bedrijf ging daarom op zoek naar een oplossing die zowel de vereiste snelheid en nauwkeurigheid als een snel rendement op investering kon bieden.

“Wij bespraken onze vereisten met verschillende leveranciers van multiheadwegers en gingen daarbij uit van onze eerste specificatie van 200 verpakkingen per minuut. Ishida gaf echter al snel aan dat zij die snelheid konden verdubbelen gekoppeld aan een hoge mate van nauwkeurigheid,” vertelt Peter Green, manager Engineering.

Doorslaggevend voor het bereiken van de hoge snelheden was de effectieve interface tussen de 28-kops weger en de GEA bagmaker. De weger is onderverdeeld in vier secties, die elk 100 verpakkingen per minuut leveren en de aanvoer verzorgen naar twee timing hoppers die zich boven de dubbele bagmaker bevinden. Om ervoor te zorgen dat de bagmaker de hoge snelheden van de weger kan bijhouden, is het cruciaal dat elke producthoeveelheid als één compacte massa omlaag valt in plaats van in een lange stroom. Om dat te realiseren werd het former-profiel van de bagmaker aangepast om te zorgen dat de timing hopper zo laag mogelijk in de former zit. Dat garandeert dat het product als één geheel omlaag valt zonder de zijkanten te raken, wat het vullen van de zakken zou kunnen vertragen.

De nieuwe lijn wordt nu door slechts vijf in plaats van zes of zeven operators bediend, terwijl de uitvoer gedurende een periode van 16 uur bijna vier keer zoveel bedraagt als de uitvoer die gedurende 24 uur met de vorige wegers werd bereikt.

Stream Foods en Ishida werkten al vanaf de eerste fase nauw met elkaar samen aan de ontwikkeling van het project. De eerste producttests in Japan werden gevolgd door een volledige PDI-inspectie en test van de lijn voordat werd overgegaan tot installatie in de fabriek van Stream Foods in Wisbech in het Verenigd Koninkrijk. Het proces verliep daardoor buitengewoon soepel, alle opleverdatums werden gehaald en de lijn bereikte meteen vanaf het begin de beoogde hoge snelheden.

“De werkrelatie werd gekenmerkt door goed onderling overleg en samenwerking. Daardoor konden mogelijke problemen worden geïdentificeerd en opgelost voor ze zich manifesteerden,” bevestigt Peter. “Zodra de lijn geïnstalleerd was begonnen we de snelheden geleidelijk op te voeren, waarbij we steeds vóór elke stijging controleerden dat alles naar behoren werkte.”

Een bijzonder voordeel van dit partnerschap was de uiteindelijke compacte indeling van de installatie. “Wij hadden ons in eerste instantie een lange verpakkingslijn voorgesteld, maar dat betekende dat de hoogte van het dak op twee plaatsen in de fabriek moest worden aangepast om ruimte voor de twee multiheadwegers te creëren,” legt Peter uit.

“Het technische team van Stream wees ons er toen op dat als we na het wegen en het in zakken verpakken van de primaire verpakkingen een retourband zouden installeren, we de 16-kops weger voor multiverpakkingen naast de 28-kops multiheadweger konden plaatsen. Daardoor hoefden we het dak maar op één plek te verhogen. We beschikken nu over een veel compacter proces waarbij één operator beide wegers kan bedienen.”

Andy en Peter hadden in eerdere functies al ervaring met Ishida opgedaan, dus zij wisten wat ze van de technologie, de betrouwbaarheid en het bedieningsgemak van de Ishida-apparatuur konden verwachten. De nieuwe wegers bieden dezelfde voordelen: snelle productwisselingen, eenvoudig te reinigen en een probleemloze werking sinds hun installatie.

Ishida verzorgde alle training voor de operators op hun hoofdkantoor in Woodgate. “Wij zorgden ervoor dat onze mensen ook vanaf het begin volledig bij het project betrokken waren; hun inbreng was een waardevol onderdeel van het succes,” legt Andy uit.

Momenteel worden de multiverpakkingen handmatig in dozen verpakt, maar Stream Foods is bezig om ook dit procesonderdeel te automatiseren met de ontwikkeling van een volledig geautomatiseerde lijn.

“Dankzij deze lijn zijn we uiteindelijk veel efficiënter geworden en we verwachten dan ook snel rendement op onze investering,” concludeert Andy. “Naast de snelheid en nauwkeurigheid die wij wilden, geeft de lijn ons bovendien de flexibiliteit om snel op de vereisten van klanten in te spelen, zoals met een speciale aanbieding, en beschikken we over innovatiemogelijkheden voor onze productontwikkeling. Sterker nog, we zijn al bezig nieuwe verpakkingstypen te plannen.”

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top