Ishida Europe BV

Grote Saudi-Arabische verwerker van gevogelte nu volledig geoutilleerd voor huidige en toekomstige vraag

Voor de toonaangevende Saudi-Arabische voedselproducent Almarai is een nieuwe verwerkingsfaciliteit voor gevogelte voor het verwerken van 37.500 vogels per uur ontwikkeld om zowel aan de groeiende vraag als aan de veranderende voorkeuren van consumenten t

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor de toonaangevende Saudi-Arabische voedselproducent Almarai is een nieuwe verwerkingsfaciliteit voor gevogelte voor het verwerken van 37.500 vogels per uur ontwikkeld om zowel aan de groeiende vraag als aan de veranderende voorkeuren van consumenten te voldoen.

Almarai is een dynamische voedselproducent in Saudi-Arabië met een omzet van $ 3,36 miljard. Het bedrijf, het grootste verticaal geïntegreerde zuivelbedrijf ter wereld en de grootste voedselproducent en -distributeur in de regio, betrad in 2009 ook de markt voor gevogelte met de introductie van Alyoum, een merk van hoogwaardige kipproducten.

“Wij begaven ons op deze markt nadat we een mogelijkheid zagen om consumenten gevogelteproducten van hoogwaardige kwaliteit te bieden, een belangrijk onderdeel van de dagelijkse boodschappen hier in Saudi-Arabië,” vertelt Larus Asgeirsson, algemeen manager van de Gevogelte-divisie van Almarai.

“Er was ook een belangrijke kwestie in verband met de voedselveiligheid, namelijk een sterke wens om de lokale productie uit de breiden,” voegt hij eraan toe.

Terwijl hele vogels een belangrijk onderdeel van de markt zijn en dat ook zullen blijven, drijft de vraag van consumenten ook een nieuwe ontwikkeling naar verpakkingen met vast gewicht, zoals kipfilets, drumsticks, dijen, poten of vleugels, of combinaties van verschillende stukken aan. Het doel van Almarai was om aan die vraag te voldoen met volledig gesealde producten met vast gewicht die aan de hoogste hygiëne- en presentatienormen voldoen.

De introductie van Alyoum vereiste de aanschaf van een verwerkingsfaciliteit en fokkerij in de provincie Ha’il, waar Almarai voor het eerst kennismaakte met het samenwerkingsverband tussen Meyn en Ishida. De geavanceerde technische expertise en geïntegreerde aanpak van Meyn-Ishida voldeed volledig aan de verwachtingen die Almarai van de ontwikkeling van deze sector had. Het bereik van het project breidde zich geheel in overeenstemming met de ambities van het bedrijf verder uit naarmate het werk vorderde. Wat begon als een project voor 21.000 vogels per uur, ontwikkelde zich in drie fasen gedurende drie jaar tot een faciliteit voor 37.000 vogels per uur.

De nieuwe faciliteit, met een capaciteit van 200 miljoen vogels per jaar, is nu een van de grootste verwerkingsfaciliteiten ter wereld waar uitsluitend gevogelte wordt verwerkt.

De geleverde apparatuur omvatte ophang- en snijsystemen, uitbeenmachines, multiheadwegers, controlewegers, traysealers en batch- en sorteersystemen, evenals x-ray inspectiesystemen en metaaldetectors. Daarnaast werden er scanners, band- en inbindmachines en glazuurapparatuur geïnstalleerd, plus de daarbij behorende toevoersystemen.

De mate van integratie is buitengewoon hoog en is te danken aan het feit dat er één organisatie was die de leiding over de aanvoer en installatie van apparatuur had. De verwerking van levende vogels, het slachten, ontweien, koelen, snijden, uitbenen, batchen en sorteren, wegen, mixen, verpakken, etiketteren en in kratten plaatsen, zijn allemaal aan elkaar gekoppeld en dragen bij aan de gegevensuitwisseling om de kwaliteit, efficiëntie en snelheid te verbeteren.

Nadat de vogels zijn geplukt, ontweid en gekoeld, kunnen ze als hele vogels worden gesorteerd en verpakt, of naar een van de drie snijsystemen van de faciliteit worden gestuurd.

Voor de hele vogels zijn er aparte lijnen om ze in zakken of in trays te verpakken.

Er zijn speciale lijnen waarop kipfilets worden verpakt, die in een eerder stadium met uiterste precisie zijn uitgesneden en vervolgens door het x-ray inspectiesysteem op botfragmenten zijn gecontroleerd. Er zijn ook aparte lijnen voor dijen, poten, vleugels en drumsticks. Vrijwel niets van de kippen gaat verloren, aangezien er ook lijnen voor orgaanvlees en voeten zijn.

Andere lijnen zijn specifiek geïnstalleerd voor de productie van combinatie van stukken kip, zoals drumsticks, kipkarbonade en vleugels, afhankelijk van de beschikbaarheid of de vraag uit de markt.

De meeste van deze items kunnen en zowel als verse of als IQF-producten (Individually Quick Frozen) in trays of zakken met vast gewicht worden verwerkt overeenkomstig de hoogste hygiëne- en presentatienormen. Daarnaast zijn er door de hele faciliteit systemen aanwezig die al deze items kunnen ophalen om ze in bulkverpakkingen te verwerken.

Wat men hier heeft bereikt, illustreert precies de ervaring van Almarai en de redenen waarom Meyn, experts op het gebied van verwerkingssystemen voor gevogelte, en Ishida, de weeg-, verpakkings- en end-of-line specialisten, het samenwerkingsverband Meyn-Ishida zijn aangegaan en zich als één enkele leverancier van complete oplossingen hebben gevestigd.

“Meyn leverde snelle en efficiënte verwerkingssystemen en -machines samen met de expertise die nodig was om het personeel en de productiemanagers te trainen. Op dezelfde geavanceerde manier nam Ishida de automatisering van de weeg- en verpakkingsprocessen voor zijn rekening,” legt Larus Asgeirsson uit.

“Het grootste voordeel, naast de snelheid die nodig was om de snijlijnen van Meyn bij te houden, was de grote vermindering van de weggave.

“Wij beschouwen de nieuwe faciliteit in Ha’il als de oplossing die ons tot ver in de toekomst van dienst zal zijn. We zijn hierdoor ook in staat om aan de verschuiving in de markt naar de verkoop van stukken gevogelte in verpakkingen met vast gewicht te voldoen,” vervolgt hij.

“Meyn-Ishida stelde een sterk, deskundig team aan ons beschikbaar die de gehele installatie beheerden. Ze waren goed voorbereid en gingen uiterst professioneel te werk.

“De lijnen van Meyn-Ishida zijn nu twee jaar in bedrijf en zijn robuust en betrouwbaar gebleken; productieonderbrekingen zijn minimaal geweest.”

Larus Asgeirsson prees ook de toewijding en inzet van de medewerkers in Ha’il, waardoor ze in staat waren om zich aan te passen aan de grote overstap, van een 30 jaar oude faciliteit naar een verwerkingsfaciliteit voor gevogelte die op dit moment mogelijk de modernste ter wereld is.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top