Drukken zonder inkt

Beschrijving

Drukken zonder inkt

Drukken zonder inkt klinkt onwerkelijk, maar het is zeker mogelijk. Door alleen reliëf toe te voegen aan papier of karton verschijnt er een voelbare en zichtbare afbeelding of tekst. Het reliëf is driedimensionaal en speelt met lichtinval, schaduwen, texturen en de positie van de kijker. Het 3D reliëf effect is niet afhankelijk van kleur. Het materiaal en (verpakkings)ontwerp spreken dus voor zichzelf.

Verpakkingen zonder inkt bedrukking, waarbij alleen gecommuniceerd wordt door middel van vorm en reliëf, zijn binnen de verpakkingsindustrie een ‘relatief’ nieuw fenomeen. Het geneert een pure delicate ‘look en feel’ waarbij de focus ligt op materiaal en visuele en tactiele aantrekkelijkheid. Met oog voor mens, milieu en maatschappij, is het belangrijk te vermelden dat drukken zonder inkt een milieuvriendelijke optie is omdat er geen inkt voor nodig is.

Hoe drukken we afbeeldingen of teksten zonder inkt?
Om een afbeelding of tekst te drukken zonder gebruik te maken van inkt, werken we met de druktechniek pregen. Pregen kan met inkt of zonder inkt. Wanneer er geen inkt wordt gebruikt tijdens het pregen wordt dit ook wel blind preeg of blind pregen genoemd.

Media

Deel op Social Media

Scroll naar top

Registreer je nu voor Empack Den Bosch 2023

Bezoek jij op 5 & 6 april 2023 het #1 jaarlijkse ontmoetingsmoment voor de hele Nederlandse verpakkingscommunity? Beleef de verpakkingsmachines en -technologieën van dichtbij, spreek al je vakgenoten en ben in één keer weer helemaal op de hoogte van alle ontwikkelingen uit de markt.

Registreer je nu gratis voor de grootste verpakkingsbeurs van de Benelux.