LUTOSA (MCCAIN) INVESTEERT IN 20 LIFTSYSTEMEN VAN BURGMETAAL

Beschrijving

Tholen – Burgmetaal heeft sinds vorig jaar in totaal twintig nieuwe liftsystemen geïnstalleerd bij Lutosa, onderdeel van McCain. Dit zowel voor de locatie in Leuze en Hainaut als Sint-Eloois Vijve. “De eerste systemen zijn net iets meer dan een jaar geleden geplaatst. De medewerkers hadden even een overgangsperiode nodig om te wennen. Onze mensen kregen de indruk dat het hen iets meer tijd zou gaan kosten om die toestellen te gebruiken in vergelijking met hoe het eerst ging, met de hand”, vertelt Lorenzo Debels van Lutosa. “Nu verloopt alles vlot en zijn ze eraan gewend.”

Tilhulpen
De liftsystemen zijn tilhulpen voor verticale verpakkingsmachines. “Verticale verpakkingsmachines zijn machines die producten in zakken verpakken. Het product komt langs boven door een trechter en onderaan de trechter valt het in de zak. Rondom de trechter/vormschouder wordt de folie tot een zak gevormd. Elke formaat zak heeft zijn eigen vormschouder. Deze moeten dus wel eens gewisseld worden. Deze trechters wegen vaak tussen de 25 en 50 kilo en dat mag ARBO-technisch gezien niet door mensen getild worden. De formaatsets hangen vaak ook hoog in de machine, boven een transportband en zijn dus moeilijk eruit te tillen. Ook zijn de trechters erg kostbaar, het komt vaak voor dat ze beschadigen omdat er iemand mee valt”, legt Jan Molenaar van Burgmetaal uit. “Met dit systeem kunnen eenvoudig formaatdelen van verticale vorm vul- en sluitmachines gewisseld worden. Deze formaat sets zijn vaak zwaar en moeilijk te hanteren. Burgmetaal heeft een liftsysteem ontwikkeld waarmee de formaatdelen eenvoudig en zonder lichamelijke inspanning te wisselen zijn. We tillen dus het formaat uit de machine en plaatsen dat op een verrijdbare trolley. Daarna kan het nieuwe formaat van dezelfde trolley genomen worden en in de machine gehangen worden.”

Vroeger met de hand
Lorenzo vervolgt: “Vroeger tilde men de vormschouder zelf en plaatste deze op de machine. We hebben deze investering gedaan om twee belangrijke redenen. Allereerst uit ergonomische overwegingen. Mensen hoeven die zware vormschouders van soms toch wel 35 kilo nu niet meer telkens te dragen. Daarnaast kosten die vormschouders een paar duizend euro per stuk. Als ze vallen zijn ze meestal kapot. We willen dus ook het materiaal beschermen. Met deze nieuwe systemen zijn zowel de medewerkers als vormschouders veilig.”

Vormschouders
Op de verpakkingsafdeling moeten de frieten van Lutosa op een bepaald moment in een zak terechtkomen. “Om die zak te vormen en een rol folie te beginnen, heb je een verpakkingsmachine met een vormschouder nodig. Omdat we veel verschillende producten maken, moeten die vormschouders regelmatig gewisseld worden”, legt hij uit. “Naast de vormschouder zijn er ook nog karretjes of trolleys die erbij horen, waarmee ze worden vervoerd. Er kunnen er twee op, waarbij de oude neergezet wordt en de nieuwe wordt gemonteerd. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in een aantal magazijnen om die vormschouders in op te slaan.”

Veiligheid voorop
De volledige investering kostte om en nabij de 100.000 euro. “Bij McCain staat veiligheid hoog in het vaandel en het bedrijf wil daar ook in blijven investeren. Als je dit door personen laat doen is het risico te groot dat mensen zich bezeren of struikelen. We zijn nu echt een grote stap vooruit nu we deze situaties kunnen vermijden.”

Tevreden
De keuze voor Burgmetaal was volgens Lorenzo snel gemaakt. “Wij weten dat ze ook andere aardappel- en groentenverwerkende bedrijven als klant hebben en dat ze daar goed werk leveren. Ze zijn toch specialisten op dat vlak. Een systeem om zaken te tillen is bij meerdere organisaties te koop, maar de uitdaging ligt erin om het zo aan te leveren met de juiste vrijheidsgraden (bewegingsmogelijkheden) en een speciale vork om die vormschouder uit de machine te halen. Ieder fabricaat van een machine is anders. Toch maakt het niet uit welk merk verpakkingsmachine het is: ze kunnen allemaal met de manipulator van Burgmetaal worden bediend. Het mooie is dat deze zo geconstrueerd zijn dat ze grote en kleine vormschouders aan te kunnen. De mensen van Burg Metaal hebben alles ter plaatse opgemeten, we hebben samen de tekeningen gevalideerd en de liftsystemen geïnstalleerd. Achteraf is er ook praktisch niet gewijzigd, dus we zijn zeer tevreden.”

Media

Deel op Social Media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Scroll naar top